Grillattu muikku sopii tarjoiltavaksi salaatin ja kastikkeen kanssa.
Pro Kala ry
Ruisjauhoissa pyöritellyt, voissa paistetut muikut ovat kalaruokien klassikko. Muikkuja voi myös grillata, yhdistää pastan kanssa vuokaan ja leipoa mukaan kukkosiin.
Muikku on lohikaloihin kuuluva pieni hopeakylkinen kala, joka elää sisävesissä. Sitä esiintyy myös merialueella, jolloin sitä kutsutaan maivaksi. Muikku muistuttaa ulkonäöltään pientä siikaa.
Muikku on maultaan mieto, vaalea kala. Sitä voi ostaa kaupasta kokonaisena, perattuna, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna. Lisäksi tarjolla on monenlaisia muikkusäilykkeitä. Myös perinteinen kalakukko valmistetaan muikusta.
Muikku on paitsi maukas, myös terveellinen valinta. Se sisältää tutkitusti erittäin paljon hyviä rasvahappoja eli omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä sydän- ja verisuoniterveydelle. Muikussa on myös monia tarpeellisia vitamiineja.
Parhaillaan on meneillään muikun syyssesonki, joka kestää elokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Suomessa syödään lähes yksinomaan kotimaista muikkua, ja se onkin sisävesien tärkein saaliskala. Suomalaiset ammattikalastajat nostavat järvistä vuosittain noin 2,5 miljoonaa kiloa muikkua.
Monen mielestä muikut ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, mutta muikkua voi valmistaa varsin monipuolisesti. Muikkua voi myös esimerkiksi savustaa, marinoida tai hyödyntää vaikka aasialaisittain maustettuna. Kotikokin iloksi muikku on myös helppo valmistaa, sillä sitä ei tarvitse suomustaa eikä sen ruotoja tarvitse poistaa. Tavallisesti muikuista poistetaan sisäelimet, rintaevät ja pää. Neulamuikkuja ei perata lainkaan.
Muikun kutuaika on nyt syksyllä, ja muikun mäti on erittäin arvostettu herkku, jota kutsutaan joskus myös kotimaiseksi kaviaariksi. Mädin väri vaihtelee hieman sen mukaan, mistä järvestä muikku on pyydetty, ja tätä pienirakeista mätiä saa siksi erisävyisinä oransseina. Muikunmäti on herkkua smetanan ja hienoksi silputun sipulin kanssa esimerkiksi blinien kanssa, mätidipissä, pikkusuolaisten täytteenä tai uusiperunan kera.
Eri puolilla Suomea on erilaisia perinteisiä nimityksiä muikuille. Jossain se tunnetaan nimellä muje, jossain rääpys. Jotkut muikkukannat ovat jo niin kuuluisia, että niillä on omat nimensä: Kitkajärven pienet muikut ovat Kitkan viisaita, ja moni on kuullut myös Puruveden muikuista.
Grillattuja muikkuja
500 g muikkuja perattuna
1,5 tl hienoa merisuolaa
½ tl oreganoa
½ dl oliiviöljyä
Kuivaa muikut tarvittaessa. Mausta huolellisesti suolalla ja oreganolla. Pyörittele oliiviöljyssä. Laita kalat grilliritilälle ja grillaa, kunnes muikut ovat kypsiä.
Voit myös latoa muikut uunipellille kypsentää 15–20 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Tarjoa salaatin ja salaatinkastikkeen kera.
Salaatti
1 kerä romainesalaattia tai muuta salaattia
5 tomaattia
1 dl mustia oliiveja (Niçoise tai Kalamata)
1 pieni kurkku
4 kevätsipulin vartta
paahdettuja saksanpähkinöitä
Huuhdo salaatit, tomaatit, kurkku ja kevätsipuli. Revi salaatti kulhoon. Lohko tomaatit, viipaloi kurkku, hienonna kevätsipuli. Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja tarjoile kastikkeen kera.
Salaattikastike
½ valkosipulinkynsi
½ tl oreganoa
1 dl majoneesia
1 rkl Dijon-sinappia
1 pieni sardellifilee
½ dl appelsiinimehua
Hienonna valkosipuli ja sardellifilee. Sekoita mukaan loput ainekset. Tarjoile kastike salaatin kera.