JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kulttuuri
25.5.2023 11.14

Äkäset

Oh­jee­na on help­po aa­mu­pa­la, jol­la on mon­ta ni­meä. Poh­jois-Suo­mes­sa näi­tä kut­su­taan äkä­sik­si, mut­ta Poh­jan­maal­la tön­hik­käik­si.

Ni­mek­si käy myös äk­ki­näi­set, pii­mä­lä­tyt, hop­pu­rul­lat tai hä­tä­ka­kot.

On­nek­si näi­den val­mis­tus ei vaa­di eri­tyi­sen äkäis­tä kok­kia, vaan ihan hy­vän­tuu­li­ses­ti voi näi­tä pais­tel­la.

Äkä­set

2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl soo­daa

1 prk ker­ma­vii­liä

ri­paus suo­laa

2 rkl so­ke­ria

1 ka­nan­mu­na

Se­koi­ta soo­da veh­nä­jau­ho­jen jouk­koon. Se­koi­ta sit­ten lo­put ai­neet mu­kaan ke­vy­es­ti isol­la lu­si­kal­la kään­nel­len.

Tai­ki­nas­ta pi­tää tul­la pak­sua, jo­ten li­sää tar­vit­ta­es­sa jau­ho­ja. Myös so­ke­ria voi li­sä­tä, jos ha­lu­aa ma­ke­am­pia äkä­siä.

Pais­ta äkä­set let­tu­pan­nul­la öl­jys­sä mie­dol­la läm­möl­lä, jot­ta pin­ta ei pää­se suot­ta pa­la­maan ja si­sus kyp­syy.

Tar­joa äkä­set pais­tet­tu­jen ba­naa­ni­sii­vu­jen, tuo­rei­den man­si­koi­den ja vaah­te­ra­sii­ra­pin kera.

Tii­na Pe­rä­han­nu-Sil­vo­la

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely