JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kolumnit
25.3.2021 19.50

Ei mutku, ei sitku, vaan nytku

Kok­ko­las­sa il­mes­ty­vä Kes­ki-Poh­jan­maa ot­si­koi ke­säl­lä 1959: "Raju po­li­oe­pi­de­mia rie­huu Io­was­sa". Mik­si­kö­hän minä muis­tan tä­män? Kai sik­si, et­tä ke­säl­lä 1959 tein läh­töä vaih­to-op­pi­laak­si Yh­dys­val­toi­hin ja ni­me­no­maan Io­waan. Ko­to­na ol­tiin jo val­miik­si vas­ta­ha­koi­sia pääs­tä­mään tei­ni-ikäis­tä yk­sin maa­il­mal­le ja nyt leh­tiu­u­tis­ta hei­lu­tel­tiin kuin val­kois­ta an­tau­tu­mis­lip­pua.

Mut­ta ei­hän seik­kai­lua pe­ruu­te­ta. Niin­pä jää­rä­pää sai hom­mat­tua it­sel­leen po­li­o­ro­ko­tuk­sen eka­pii­kin. Tau­ti ei vie­lä tuol­loin Suo­mea pii­nan­nut, is­ki pa­hem­min vas­ta seu­raa­vi­na vuo­si­na.

Ja niin al­koi ken­ties elä­mä­ni tär­kein reis­su. Mut­ta mi­ten ajat­te­le­ma­ton voi­kaan tei­ni-ikäi­nen ol­la? En lä­het­tä­nyt ko­tiin edes kort­tia, vaik­ka pelk­kä me­no­mat­ka vei pari viik­koa. Aal­lot­ta­ren kan­nel­ta hei­lu­tin äi­dil­le He­san Ete­lä­sa­ta­mas­sa. Ju­na­kyy­deil­lä Rot­ter­da­miin, jos­sa mei­dät nuo­ret las­tat­tiin en­ti­seen eläin­ten­kul­je­tus­paat­tiin. Se keik­kui At­lan­tin poik­ki yh­dek­sän vuo­ro­kaut­ta lä­hes kym­me­nen bo­fo­rin myrs­kys­sä. Laih­duin kol­me ki­loa ja pää­tin, et­ten iki­nä enää läh­de ko­toa.

Pää­tös unoh­tui heti, kun saa­vuin In­de­pen­den­cen pik­ku­kau­pun­kiin kes­kel­le en­tis­tä pree­ri­aa. Ei­vät siel­lä us­ko­neet, et­tä vä­häi­ses­sä ran­ta­kau­pun­gis­sa Kes­ki-Poh­jan­maal­la kir­joi­tet­tiin hei­dän epi­de­mi­as­taan. Jos Suo­mes­ta edes jo­tain tie­det­tiin, se oli it­sel­le­ni uut­ta: Suo­mi on ol­lut ai­noa maa, joka mak­soi so­ta­vel­kan­sa ta­kai­sin.

Sain an­sait­se­ma­ton­ta ar­von­nou­sua ja po­li­on jat­ko­pii­kin. Ko­tiin "eh­din" kir­joit­taa vas­ta kol­men vii­kon ku­lut­tua, pu­he­lin­ta­han meil­lä ei ko­to­na ol­lut. Isä ot­ti jo yh­teyt­tä FBI:hin. Ty­tär val­koi­sen or­ja­kau­pan uh­ri­na?

Tämä hui­kea vuo­den mit­tai­nen seik­kai­lu oli­si eh­kä jää­nyt ko­ke­mat­ta il­man in­to­a­ni saa­da ro­ko­tus jär­kyt­tä­vän run­te­le­vaa tau­tia vas­taan. Vuon­na 1985 po­lio nos­ti sit­ten uu­del­leen ru­maa pää­tään ja me suo­ma­lai­set imes­ke­lim­me ro­kot­teel­la kos­tu­tet­tu­ja so­ke­rin­pa­lo­ja.

En­sim­mäi­sen muis­ta­ma­ni ro­ko­tuk­sen sain al­ta kou­lui­käi­se­nä. Cal­met­te-keuh­ko­tau­tia vas­taan an­net­tiin Suo­mes­sa rei­teen. Hoi­ta­ja oli jo pis­tä­mäs­sä mi­nua pol­ven ylä­puo­lel­le, kun äi­ti pyy­si piik­kiä ylem­mäk­si, "et­tei ar­pi ha­meen al­ta niin hel­pos­ti nä­kyi­si". Luo­din­rei­kä­nä minä olen sil­lä ke­hus­kel­lut.

Olin eka­luo­kal­la, kun Kir­kon­mä­en kou­lun kaik­ki op­pi­laat kut­sut­tiin juh­la­sa­liin. Siel­lä odot­ti­vat val­ko­tak­ki­lää­kä­ri ja kak­si hoi­ta­jaa. Pai­dat ko­men­net­tiin pois pääl­tä, niin po­jil­ta kuin ty­töil­tä­kin. Sei­soim­me puo­li­kaa­res­sa, puo­li­a­las­to­mi­na ja kau­hus­ta kan­kei­na, kun lää­kä­ri ti­va­si: "Kuka tu­lee va­paa­eh­toi­se­na en­sim­mäi­sek­si?". Ku­kaan ei lii­kah­ta­nut. Kat­soin ky­sy­väs­ti ylä­luok­kien poi­ka­ri­viä. Heis­tä jo­kai­nen tui­jot­ti lat­ti­aa.

Ei­hän sii­nä muu aut­ta­nut. Muis­tan vain aja­tel­lee­ni, et­tä jon­kun­han se on teh­tä­vä. Ja lai­ha­na, löy­sis­sä alus­hou­suis­sa­ni as­tuin esiin kuin uh­ri­lam­mas. Lää­kä­ri nyök­kä­si, kat­soi isom­pien ryh­mää ja to­te­si: "Näin­kö pie­nen ty­tön pi­tää näyt­tää esi­merk­kiä?". Tämä ei suin­kaan ole nyt rin­nan­röy­his­te­lyä, mut­ta kyl­lä­kin ihai­lua pie­nen ih­mi­sen vas­tuu­no­tos­ta.

En tie­dä, mitä vas­taan mei­dät ro­ko­tet­tiin. Neu­la is­ket­tiin sel­kään ja het­kel­li­nen kipu sal­pa­si hen­gen. Kam­moa se ei jät­tä­nyt. Kul­ku­tau­ti­kiel­tei­nen on ro­ko­te­myön­tei­nen ja mei­kä­läi­sen kul­ku­kis­sa­viet­ti on pa­kot­ta­nut suo­jau­tu­maan. On­ko­han kel­ta­tau­ti- tai ja­pa­ni­lai­nen ai­vo­kuu­me­piik­ki­ni yhä voi­mas­sa?

Tätä kir­joit­ta­es­sa iloit­sen juu­ri saa­mas­ta­ni ro­kot­tees­ta. Nyt pää­sen hi­tu­sen pa­rem­min aseis­tet­tu­na maa­il­man­laa­jui­seen rin­ta­maan yh­teis­tä vi­hu­lais­ta vas­taan. Ei tämä ole uhoa, vaan vas­tuun­kan­ta­mis­ta. Fi­lo­so­fi Jac­qu­es Ma­ri­tai­nin mu­kaan roh­keus on pa­ke­ne­mis­ta eteen­päin.

Mie­li­hy­vin kar­kuun ro­ko­te­piik­ki ol­ka­var­res­sa, kun pe­räs­sä kir­maa ko­ro­na. Vaih­to­eh­to­ja ei ole. Eu­ri­pi­des sa­noo sen jul­mas­ti: "Kuol­leet mie­het ei­vät tie­dä voi­tos­ta mi­tään". Ei­kä so­das­sa toi­sek­si jää­nyt saa pal­kin­toa.

Tuu­la Sandst­röm

kir­jai­li­ja, ru­noi­li­ja

Näköislehdet

Kysely