JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuhansia yksityiskäytössä olevia liikkumisvälineitä tulee vakuuttamisvelvollisuuden piiriin kesäkuussa.

Tuhansia yksityiskäytössä olevia liikkumisvälineitä tulee vakuuttamisvelvollisuuden piiriin kesäkuussa.

Olha Pashko / Mostphotos

Uutiset
2.5.2024 15.54

Sähkö- ja senio­ris­koot­terit vakuutuksen piiriin kesäkuusta alkaen

Lii­ken­ne­va­kuut­ta­mi­sen uu­si laki as­tuu voi­maan 1.6. ja muu­tos tuo mo­nia uu­sia liik­ku­mis­vä­li­nei­tä lii­ken­ne­va­kuu­tet­ta­vik­si.

Ke­sä­kuus­ta al­ka­en va­kuu­tus tu­lee hank­kia sel­lai­sil­le moot­to­ril­la kul­ke­vil­le lait­teil­le, jot­ka pai­na­vat yli 25 ki­log­ram­maa tai kul­ke­vat yli 25 ki­lo­met­riä tun­nis­sa. Täl­lai­sia lait­tei­ta ovat muun mu­as­sa nuo­ri­son suo­si­os­sa ole­vat säh­kös­koot­te­rit sekä van­hus­ten ja lii­kun­ta­ra­joit­teis­ten apu­na ole­vat se­ni­o­ris­koot­te­rit. Li­säk­si va­kuu­tet­ta­via ovat kaik­ki vuok­ra­käy­tös­sä ole­vat säh­kö­pot­ku­lau­dat.

– La­ki­muu­tos kos­kee tu­han­sia yk­si­tyis­käy­tös­sä ole­via eri­lai­sia liik­ku­mis­vä­li­nei­tä. Ku­lut­ta­jan on syy­tä ol­la tark­ka­na ja sel­vit­tää oman lait­teen­sa osal­ta, kuu­luu­ko se va­kuut­ta­mis­vel­vol­li­suu­den pii­riin. Va­kuu­tuk­sen saa hel­pos­ti omas­ta va­kuu­tu­syh­ti­ös­tä, Lii­ken­ne­va­kuu­tus­kes­kuk­sen joh­ta­ja Jan­ne Jump­pa­nen neu­voo.

Va­kuut­ta­mis­vel­vol­li­suu­den ul­ko­puo­lel­le on ra­jat­tu sel­lai­set säh­kö­a­vus­tei­set pyö­rät, jot­ka edel­lyt­tä­vät liik­ku­ak­seen myös pol­ke­mis­ta, ja jois­sa moot­to­rin avus­tus kyt­key­tyy pois, kun ajo­no­peus saa­vut­taa 25 ki­lo­met­riä tun­nis­sa. Li­säk­si moot­to­rin suu­rin sal­lit­tu teho on 250 W. Mui­den säh­kö­pyö­rien koh­dal­la va­kuut­ta­mis­vel­vol­li­suus mää­räy­tyy ku­ten muis­sa­kin säh­köi­sis­sä liik­ku­mis­vä­li­neis­sä, eli va­kuu­tus tu­lee hank­kia yli 25 ki­log­ram­maa pai­na­vil­le tai moot­to­rin avus­ta­ma­na ko­vem­paa kuin 25 ki­lo­met­riä tun­nis­sa kul­ke­vil­le lait­teil­le.

Re­kis­te­röi­mät­tö­mil­lä lait­teil­la lii­ken­ne­va­kuu­tus tu­lee ol­la voi­mas­sa sil­loin, kun niil­lä läh­de­tään liik­keel­le – va­ras­tos­sa sei­so­vat vä­li­neet ei­vät tar­vit­se lii­ken­ne­va­kuu­tus­ta. Jos va­kuu­tus­ta ei ole, lai­te on käyt­tö­kiel­los­sa. Va­kuu­tet­ta­vil­la ajo­neu­voil­la ei saa ajaa edes maas­tos­sa il­man va­kuu­tus­ta.

Va­kuu­tuk­sen lai­min­lyön­ti on iso ris­ki, sil­lä ko­la­ri­ta­pauk­sis­sa va­kuut­ta­mi­sen lai­min­lyö­nyt va­hin­go­nai­heut­ta­ja jää ko­ko­naan il­man kor­vauk­sia. Li­säk­si lai­min­lyön­nis­tä jou­tuu mak­sa­maan va­kuut­ta­mat­to­muus­mak­sun.

– Suo­ma­lai­ses­sa lii­ken­ne­va­kuu­tuk­ses­sa on laa­jem­pi kor­vaus­pii­ri kuin mo­nis­sa muis­sa mais­sa, jois­sa la­ki­sää­tei­nen lii­ken­ne­va­kuu­tus ei kata kul­jet­ta­jan omia va­hin­ko­ja, Lii­ken­ne­va­kuu­tus­kes­kuk­sen kor­vaus­pääl­lik­kö Ant­ti Tuu­len­suu muis­tut­taa.

Lii­ken­ne­va­kuu­tus on sa­man­lai­nen kai­kis­sa va­kuu­tu­syh­ti­öis­sä. La­kiu­u­dis­tus poh­jau­tuu EU:n lii­ken­ne­va­kuu­tus­di­rek­tii­vin kan­sal­li­seen täy­tän­töön­pa­noon.

Näköislehdet

Kysely