JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
29.7.2024 18.06

Pyöriäisistä kerätään havaintoja

Pyö­ri­äi­nen on ai­noa Itä­me­rel­lä sään­nöl­li­ses­ti esiin­ty­vä va­las­la­ji. Pyö­ri­äis­po­pu­laa­ti­on le­vin­nei­syyt­tä ja kan­nan ko­koa Itä­me­ren pää­al­taal­la kar­toi­te­taan kan­sain­vä­li­ses­sä hank­kees­sa, jos­sa on Suo­men li­säk­si mu­ka­na Ruot­si, Tans­ka, Sak­sa, Puo­la, Liet­tua ja Viro.

Edel­li­sen ker­ran vas­taa­va kar­toi­tus on teh­ty vuo­si­na 2011–2013. Tark­ka kuva pyö­ri­äi­sen esiin­ty­mi­ses­tä on en­si­ar­voi­sen tär­ke­ää, jot­ta suo­je­lu­toi­met voi­daan koh­dis­taa te­hok­kaas­ti ja oi­kein. La­jin suo­je­le­mi­sen tu­ek­si kai­va­taan myös nä­kö­ha­vain­to­ja kan­sa­lai­sil­ta.

Suo­men ve­sil­lä pyö­ri­äi­nen on har­va­lu­kui­nen. Itä­me­ren pää­al­taan pyö­ri­äis­po­pu­laa­ti­on kook­si ar­vi­oi­tiin edel­tä­vän akus­ti­sen seu­ran­nan pe­rus­teel­la vain noin 500 yk­si­löä, ja po­pu­laa­tio on luo­ki­tel­tu ää­rim­mäi­sen uha­na­lai­sek­si. Sitä esiin­tyy sään­nöl­li­ses­ti Ah­ve­nan­maan ja Saa­ris­to­me­ren ete­lä­puo­li­sel­la avo­me­ri­a­lu­eel­la ja sa­tun­nai­sem­min myös ran­nik­ko­ve­sis­sä Poh­jan­lah­del­ta Suo­men­lah­del­le. Hei­nä­kuus­sa käyn­nis­ty­nees­sä kan­sain­vä­li­ses­sä SAM­BAH II –hank­kees­sa tut­ki­taan, on­ko pyö­ri­äis­kan­nan koos­sa tai le­vin­nei­syy­des­sä ta­pah­tu­nut muu­tok­sia.

– Pyö­ri­äi­nen on mo­nien mui­den me­ri­ni­säk­käi­den ta­paan hy­vin liik­ku­va laji, jon­ka seu­ran­ta vaa­tii val­ti­on­ra­jat ylit­tä­vää yh­teis­työ­tä. Tut­ki­mus­me­ne­tel­mä­nä käy­te­tään akus­tis­ta seu­ran­taa, jos­sa pyö­ri­äi­sen tuot­ta­mia kai­ku­luo­taus­sig­naa­le­ja tal­len­ne­taan yh­te­näi­sel­lä me­ne­tel­mäl­lä ym­pä­ri Itä­me­ren yli 200 tut­ki­mus­pis­tees­sä. Vuo­den mit­tai­nen seu­ran­ta aloi­tet­tiin nyt hei­nä­kuus­sa ja sitä jat­ke­taan ke­sä­kuu­hun 2025 as­ti. Ke­rä­tyn akus­ti­sen ai­neis­ton pe­rus­teel­la tuo­te­taan Itä­me­ren pää­al­taan pyö­ri­äis­po­pu­laa­ti­on kan­ta-ar­vio ja päi­vi­te­tyt le­vin­nei­syys­kar­tat, ker­too hank­keen Suo­men osuut­ta joh­ta­va eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja Ol­li Loi­sa Tu­run am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­ta.

Seu­ran­ta- ja suo­je­lu­toi­mien tu­ek­si ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­riö ja Ah­ve­nan­maan maa­kun­ta­hal­li­tus ke­rää­vät pyö­ri­äi­sis­tä myös nä­kö­ha­vain­to­ja kan­sa­lai­sil­ta. Kan­sa­lais­ten te­ke­mät nä­kö­ha­vain­not ovat akus­ti­sen seu­ran­nan li­säk­si ar­vok­kai­ta li­sä­tie­don läh­tei­tä pyö­ri­äi­sen esiin­ty­mi­sen ar­vi­oin­nis­sa.

Pyö­ri­äi­nen kuu­luu maa­il­man pie­nim­piin va­las­la­jei­hin. Se on noin 145–160 sent­ti­met­riä pit­kä ja pai­naa 50–60 ki­log­ram­maa. Muo­dol­taan pyö­ri­äi­nen on ly­hyt ja pyö­re­äh­kö. Sen pää on pie­ni ja sil­tä puut­tuu mo­nil­le del­fii­ni­la­jeil­le omi­nai­nen kuo­no. Pyö­ri­äi­set liik­ku­vat yleen­sä yk­sit­täin tai muu­ta­man yk­si­lön ryh­mis­sä. Useim­mi­ten pyö­ri­äi­nen se­koi­te­taan me­ri­a­lu­eel­lam­me huo­mat­ta­vas­ti run­saam­pi­na esiin­ty­viin hyl­kei­siin.

– On tär­ke­ää muis­taa, et­tä useim­mi­ten ha­vai­tes­saan me­ri­ni­säk­kään Suo­mes­sa, on ky­sees­sä hyl­je. Oi­val­li­ses­sa ti­lan­tees­sa pyö­ri­äi­sen erot­taa hyl­kees­tä käyt­täy­ty­mi­sen ja yk­si­tyis­koh­tien pe­rus­teel­la. Pyö­ri­äi­nen on pää­o­san ajas­ta su­kel­luk­sis­sa ja rul­laa­va ma­ta­la pin­ta­käyn­ti on useim­mi­ten kes­tol­taan vain pari se­kun­tia. Pin­ta­käyn­nin ai­ka­na kes­kel­lä sel­kää on nä­ky­vis­sä pie­neh­kö sel­kä­e­vä. Hyl­keet ovat usein nä­ky­vil­lä pin­nas­sa sa­mal­la alu­eel­la pi­dem­pään. Myös hyl­keet te­ke­vät rul­laa­via pin­ta­käyn­te­jä, ja nii­den rä­py­lät on jos­kus help­poa se­koit­taa eviin, ker­too seu­ran­nas­ta vas­taa­va Ol­li Loi­sa.

Pyö­ri­äis­ha­vain­not voi il­moit­taa Luon­non­tie­teel­li­sen kes­kus­mu­se­on verk­ko­lo­mak­keen kaut­ta. Il­moi­tuk­seen on hyvä liit­tää mu­kaan kuva tai vi­deo, jos sel­lai­sen saa eläi­mes­tä otet­tua. Nii­den avul­la asi­an­tun­ti­joi­den on hel­pom­pi ar­vi­oi­da myös epä­var­mo­ja pyö­ri­äis­ha­vain­to­ja.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely