JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
17.7.2021 7.10

Liikenneturva: kuskin kännykän käyttö pelottaa matkustajia

Lii­ken­ne­tur­van teet­tä­män ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta yli puo­let (51 pro­sent­tia) on jos­kus pe­län­nyt au­ton kyy­dis­sä, kos­ka kul­jet­ta­ja on kiin­nit­tä­nyt huo­mi­on­sa ajon ai­ka­na pu­he­li­meen.

– Tu­los on ai­ka hur­ja, ei­kä pel­ko ole tur­ha. Tark­kaa­mat­to­muus ja eri­tyi­ses­ti kat­seen pois­tu­mi­nen lii­ken­ne­ti­lan­tees­ta on vaa­ral­lis­ta. Kul­jet­ta­jan ris­ki ai­heut­taa on­net­to­muus mo­nin­ker­tais­tuu, jos hän esi­mer­kik­si so­met­taa tai vies­tit­te­lee ajon ai­ka­na, vah­vis­taa Lii­ken­ne­tur­van suun­nit­te­li­ja Ida Maa­sa­lo.

Pu­he­li­men käyt­tö ajon ai­ka­na si­ten, et­tä se on kul­jet­ta­jan kä­des­sä, on lais­sa kiel­let­ty. Tä­hän lu­keu­tuu so­met­ta­mi­nen ja vies­tit­te­ly. Kaik­ki yli­mää­räi­nen toi­min­ta ajon ai­ka­na vie kul­jet­ta­jan ky­kyä ajaa tur­val­li­ses­ti.

– Lii­ken­tees­sä ti­lan­teet voi­vat muut­tua no­pe­as­ti. Jo ly­hyt vil­kai­su pois lii­ken­tees­tä nos­taa ris­kiä. Au­to liik­kuu 80 km/h vauh­dil­la yli 20 met­riä se­kun­nis­sa. Vii­des­sä se­kun­nis­sa au­to kul­kee jo jal­ka­pal­lo­ken­tän mit­tai­sen mat­kan. Vies­tit­te­lyyn tai so­met­ta­mi­seen ei ole ajon ai­ka­na ai­kaa, Maa­sa­lo muis­tut­taa.

Lii­ken­ne­tur­van ky­se­lyn mu­kaan noin puo­let on jos­kus ha­lun­nut pyy­tää kus­kia kes­kit­ty­mään lii­ken­tee­seen pu­he­li­men si­jaan. Pyyn­nön on myös esit­tä­nyt kul­jet­ta­jal­le 44 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta.

Näköislehdet

Kysely