JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
19.4.2021 11.25

Lakimuutos mahdollistaa sähköiset tiekokoukset

Ko­ro­na­pan­de­mi­an es­tä­mät tie­ko­kouk­set voi­daan pi­tää säh­köi­ses­ti yk­si­tyis­tie­la­kiin teh­dyn muu­tok­sen myö­tä. Suo­men met­sä­kes­kus muis­tut­taa tie­dot­tees­saan, et­tä tie­kun­tien osak­kail­le avau­tuu nyt mo­nia uu­sia osal­lis­tu­mis­mah­dol­li­suuk­sia.

Vuo­den kes­tä­nyt ko­ro­na­pan­de­mia on vai­keut­ta­nut tie­kun­tien ko­koon­tu­mi­sia ja ko­kous­jär­jes­te­ly­jä. Vuo­den 2019 alus­sa voi­maan tul­lut uu­si yk­si­tyis­tie­la­ki ei luon­nol­li­ses­ti­kaan si­säl­tä­nyt pan­de­mia-ajan ko­koon­tu­mis­ra­joi­tus­ten mah­dol­li­suut­ta, mut­ta asi­aan he­rät­tiin la­kia sää­tä­vis­sä eli­mis­sä.

Etä­ko­kouk­set mah­dol­lis­ta­va yk­si­tyis­tie­lain py­kä­län 58 muu­tos hy­väk­syt­tiin edus­kun­nas­sa maa­lis­kuus­sa.

Py­kä­län muu­tos sel­ven­tää tie­kun­tien säh­köi­siä ko­kous­käy­tän­tö­jä. En­nen la­ki­muu­tos­ta­kin säh­köi­nen osal­lis­tu­mi­nen on ol­lut mah­dol­lis­ta, mut­ta sii­tä on pi­tä­nyt so­pia jo edel­li­ses­sä tie­ko­kouk­ses­sa, ja täs­tä piti löy­tyä pöy­tä­kir­ja­mer­kin­tä.

Har­va tie­kun­ta ko­koon­tui vuo­den 2020 ai­ka­na Co­vid-19-epi­de­mi­an vuok­si, min­kä vuok­si mo­ni­kaan tie­kun­ta ei ole on­nis­tu­nut päi­vit­tä­mään pöy­tä­kir­jaan­sa säh­köis­ten ko­kous­ten osal­ta.

Yk­si­tyis­tie­lain uu­dis­tuk­sen tuo­reu­den vuok­si mo­net tie­kun­nat ei­vät ol­leet ky­en­neet muut­ta­maan sään­tö­jään tai päät­tä­mään ko­kouk­ses­sa mah­dol­li­suu­des­ta tie­kun­nan ko­kouk­sen pi­tä­mi­ses­tä säh­köi­ses­ti; mo­nes­sa tie­kun­nas­sa asi­aa tus­kin har­kit­tiin­kaan.

Maa­lis­kuus­sa teh­ty la­ki­muu­tos mah­dol­lis­taa ko­kous­ten pi­tä­mi­sen säh­köi­ses­sä ym­pä­ris­tös­sä il­man, et­tä tie­kun­ta on asi­as­ta tie­ko­kouk­ses­sa päät­tä­nyt tai teh­nyt sii­tä kir­jaus­ta sään­töi­hin­sä.

Etä­ko­kouk­sien mah­dol­li­suus ei saa sil­ti pois­sul­kea fyy­si­sen osal­lis­tu­mi­sen mah­dol­li­suut­ta. Lain mu­kaan ko­kouk­sel­le on ol­ta­va myös paik­ka, jon­ne tie­o­sa­kas voi ha­lu­tes­saan saa­pua.

Alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to on maa­lis­kuus­sa lin­jan­nut, et­tä ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­set ei­vät enää kos­ke yh­ti­ö­ko­kouk­sia tai mui­ta vas­taa­via sään­tö­mää­räi­siä tai la­ki­mää­räi­siä ko­kouk­sia, jol­lai­sek­si tie­kun­nan­kin ko­kous voi­daan lu­kea.

Suo­si­tel­ta­vaa Avin mu­kaan on jär­jes­tää vain ne ko­kouk­set, jot­ka toi­min­nan kan­nal­ta ovat vält­tä­mät­tö­miä, ja jär­jes­tää ne etäyh­tey­del­lä tar­tun­ta­tau­ti­ti­lan­ne huo­mi­oi­den. Jos ko­kous jär­jes­te­tään osit­tain tai ko­ko­naan fyy­si­ses­ti pai­kan pääl­lä, se tu­lee teh­dä ter­veys­tur­val­li­ses­ti.

Etä­ko­kouk­sen mah­dol­lis­ta­via il­mai­sia so­vel­luk­sia ja oh­jei­ta nii­den käyt­töön on saa­ta­vil­la ny­kyi­sin hel­pos­ti. Ko­kous­kut­sus­sa on il­moi­tet­ta­va käy­tet­tä­vä säh­köi­nen oh­jel­ma, esi­mer­kik­si Te­ams tai Skype, ja kut­sut on edel­leen lä­he­tet­tä­vä kah­ta viik­koa en­nen vii­meis­tä il­moit­tau­tu­mis­päi­vää.

Tie­o­sak­kai­ta pyy­de­tään il­moit­ta­maan mää­rä­ai­kaan men­nes­sä, mi­ten ai­koo osal­lis­tua ko­kouk­seen. Etä­ko­kous­käy­tän­nöt ja link­ki ko­kouk­seen säh­köi­ses­ti osal­lis­tu­vil­le lä­he­te­tään vii­meis­tään ko­kous­ta edel­tä­vä­nä päi­vä­nä.

Säh­köi­seen ko­kouk­seen voi osal­lis­tua toi­mi­van in­ter­ne­tyh­tey­den kaut­ta tie­to­ko­neel­la tai mo­bii­li­lait­teel­la. Il­man toi­mi­vaa säh­kö­pos­tia etä­ko­kouk­seen ei voi osal­lis­tua, sil­lä link­ki ko­kouk­seen lä­he­te­tään säh­kö­pos­tit­se.

Säh­kö­pos­tin käy­töl­le yh­tey­den­pi­don vä­li­nee­nä on ai­na ol­ta­va tie­o­sak­kaan suos­tu­mus.

Suo­men met­sä­kes­kus on jär­jes­tä­nyt kou­lu­tuk­sia säh­köis­ten tie­ko­kouk­sien jär­jes­tä­mi­ses­tä. Ky­syn­tää ja kiin­nos­tus­ta kou­lu­tuk­sil­le ja we­bi­naa­reil­le on ol­lut. Met­sä­kes­kuk­sen ta­pah­tu­ma­ka­len­te­ria seu­raa­mal­la tie­kun­nat saa­vat tie­toa tu­le­vis­ta ai­hee­seen liit­ty­vis­tä kou­lu­tuk­sis­ta.

Näköislehdet

Kysely