JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mynämäen Rinki-pisteeseen tuodaan usein sinne kuulumatonta tavaraa.

Mynämäen Rinki-pisteeseen tuodaan usein sinne kuulumatonta tavaraa.

Sari Honkasalo

Uutiset
Mynämäki
27.11.2020 9.32

Kierrä­tys­pis­teiden väärinkäyttö lisää tuottajien kuluja

My­nä­mä­es­sä on muun mu­as­sa kes­kus­tan kier­rä­tys­pis­tee­seen tuo­tu usein sin­ne kuu­lu­ma­ton­ta ta­va­raa, joka on jä­tet­ty lo­ju­maan as­ti­oi­den vie­reen. Jopa ko­din­ko­nei­ta ja huo­ne­ka­lu­ja on las­tat­tu ke­räy­sas­ti­oi­den vie­reen. Kun­ta­lai­sia on mie­ti­tyt­tä­nyt jät­tei­den koh­ta­lo ja se, mil­lai­nen mak­su nii­den sii­vo­a­mi­ses­ta ker­tyy lo­pul­ta kun­ta­lais­ten mak­set­ta­vak­si.

1.Mitä kier­rä­tys­pis­tee­seen kuu­lu­mat­to­mal­le ta­va­ral­le ta­pah­tuu, Suo­men Pak­kaus­kier­rä­tys Rin­ki Oy:n alu­e­pääl­lik­kö Har­ri Pa­ta­na?

– Kaik­ki Rin­gin eko­pis­teet sii­vo­taan ryt­min­mu­kai­ses­ti. Osa jät­teis­tä la­ji­tel­laan erik­seen, ku­ten säh­kö- ja elekt­ro­niik­ka­ro­mut, ren­kaat yms. Nämä toi­mi­te­taan kier­rä­tyk­seen mm. Jä­te­a­se­mien kaut­ta. Osa, var­sin­kin pie­nem­mät ros­kat, ke­rä­tään säk­kei­hin ja ne hyö­dyn­ne­tään ener­gi­a­na.

Mitä mak­saa, kun kier­rä­tyk­seen so­pi­mat­to­mat ros­kat ja ro­mut sii­vo­taan pois pis­teel­tä? Ja ke­nel­tä / mil­tä ta­hol­ta las­ku pe­ri­tään?

– Rin­gil­lä on alu­eel­li­set kump­pa­nit, jot­ka siis­ti­vät pis­teet. Rin­ki kus­tan­taa sii­vouk­sen ja jät­teen­kä­sit­te­ly­mak­sut. Rin­ki toi­mii eko­pis­te­ver­kos­ton osal­ta val­ta­kun­nal­li­se­na ope­raat­to­ri­na. Lo­pul­ta las­ku pää­tyy kau­pal­le ja te­ol­li­suu­del­le hyö­ty­käyt­tö­mak­su­jen muo­dos­sa.

Jos­kus esi­mer­kik­si kar­ton­ki­as­tia on täyn­nä, ja joku jät­tää pah­vit ulos sen vie­reen, ja ne kas­tu­vat seu­raa­van yön sa­tees­sa. Mitä näil­le kas­tu­neil­le pah­veil­le ta­pah­tuu, kel­paa­vat­ko ne sil­ti kier­rä­tyk­seen?

– Tyh­jen­ny­su­ra­koit­si­jan kuu­luu ot­taa ma­te­ri­aa­lit mat­kaan tyh­jen­nyk­sen yh­tey­des­sä. Toki pa­has­ti kas­tu­neet ja sitä kaut­ta han­ka­las­ti ke­rät­tä­vät ma­te­ri­aa­lit usein pää­ty­vät hyö­dyn­net­tä­väk­si ener­gi­a­na. Tär­ke­ää oli­si muis­taa käyt­tää eko­pis­tei­tä vas­tuul­li­ses­ti ja toi­mit­taa eko­pis­teel­le vain puh­tai­ta pak­kauk­sia ja syöt­tää ne säi­li­öi­hin si­sään. Ke­nel­lä­kään ei ole lu­paa ros­ka­ta tois­ten kiin­teis­tö­jä, ei­kä täyn­nä ole­va as­ti­a­kaan an­na lu­paa jät­tää maa­han ma­te­ri­aa­lia. Useim­mat meis­tä eko­pis­tei­tä oi­kein käyt­tä­vät­kin, kii­tos sii­tä.

– Mo­net tuot­ta­ja­vas­tuul­li­set ma­te­ri­aa­lit ku­ten esim. Säh­kö- ja elekt­ro­niik­ka­ro­mut tai au­ton­ren­kaat voi ve­loi­tuk­set­ta toi­mit­taa nii­tä myy­viin liik­kei­siin tai jä­te­a­se­mal­le.

Vai­kut­taa­ko Rin­ki-pis­tei­den vää­rin­käyt­tö kun­ta­lais­ten jä­te­mak­suun?

– Rin­gin eko­pis­te­ver­kos­ton ku­lut ka­te­taan pak­kaus­ten tuot­ta­jil­ta pe­rit­tä­vil­tä hyö­ty­käyt­tö­mak­suil­la eli kaup­pa ja te­ol­li­suus toi­mii mak­sa­ja­na. Kun­tien ke­rää­mil­lä eko­mak­suil­la tms. ei ole mei­dän kans­sam­me mi­tään te­ke­mis­tä. Tuot­ta­jien vel­voit­teis­ta pak­kaus­ten kier­rät­tä­mi­seen, ja esi­mer­kik­si eko­pis­te­ver­kos­toi­hin, sää­de­tään jä­te­lain­sää­dös­sä.

– Eko­pis­te­ver­kos­ton ku­lut ovat noin kak­si mil­joo­naa eu­roa vuo­des­sa.

Sari Hon­ka­sa­lo

Näköislehdet

Kysely