Olen pitkään miettinyt, että kuinka Taivassalon kunta järkeilee. Kyseessä vanhuksille järjestetty ateriapalvelu.
Ovatko säästeliäät päätöksentekijät tietoisia ruoan laadusta/laaduttomuudesta? Ovatko he mahdollisesti maistaneet kyseistä ruokaa, kuunnelleet vanhuksia tai ravintoasiantuntijaa?
Tiedän kouluruoan olevan kohtuullisen hyvää.
Vanhuksille ei ole tarjolla paljonkaan aktiviteetteja, ainakaan kotona asuville, joten ruoka on tärkeä osa heidän elämässään.
Ruoan pitäisi tuottaa mielihyvää eli olla maukasta ja moni haikailee entisiä kotiruokalajeja. Entisajan ruoka on todettu myös melko terveelliseksi. Jos ruoka koostuu erinimisistä sekoituksista ja mauttomuuksista, se ei silloin maita. Tutkijat puhuvat, että suuri osa tämän päivän vanhuksista on aliravittuja. He myös käyttävät enemmän lääkkeitä kuin nuoremmat henkilöt, joten ravinto on tärkeä tukipylväs ja paremman olotilan saattaja.
Arkea-yrityksen tuottama ruoka ei täytä tarkoitustaan. Lähes 10 eurolla / ateria (10 euroa maksaa vanhuksen palveluateria) voi liikkumaan pystyvä henkilö syödä hyvistä raaka-aineista valmistettua ruokaa työpaikallaan tai kodin ulkopuolella esimerkiksi paikallisessa ravitsemusliikkeessä.
Sitten vielä tämä kuuluisa silakkapitäjä ei edes pysty tarjoamaan vanhoille veronmaksajilleen paistettua tuoretta silakkaa kunnon perunamuusin ja porkkanaraasteen kera?!
Melkein itkettää. Olisi hienoa kuulla mitä, kunnan päättäjät ajattelevat!
Soile Merilä
Vanhuksen tytär