Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Reissueväät tonnikalasta

Kevään korvalla teemme ensimmäisen matkan mökille, yleensä helmikuun loppupuolella. Käymme katsomassa, miten talvi on kohdellut mökkivanhustamme. Nyt reissu osui aurinkoiselle hiihtolomaviikon lauantaille. Aurinko paistoi myös mökillä ja pakkasta oli vain muutama aste. Auto jouduttiin jättämään naapurin tienhaaraan ja loppumatka meni lumessa tarpoen. Pakkanen oli paukuttanut mökin ikkunat jääkukille. Ovi totteli avainta ja kevyttä tönäisyä. Sisällä huokui asumattomuus, mutta samalla valoisassa mökissä tuoksui oudosti aurinkovoide. Sisällä oli vähintään yhtä kylmä kuin ulkona, joten teimme itsellemme mieluisat istumapaikat mökin lämpimälle seinustalle. Siinä avasimme kotona valmistetut eväät: tonnikalatahnalla täytetyt leivät ja kuumaa, makeaa maitoteetä. Meren jäällä oli muutama pilkkijä nauttimassa upeasta maisemasta ja auringosta. Totesimme, että pilkkiessä toteutuu ekologisuus hienosti: lähiruokaa itse pyytäen omiksi tarpeiksi. Nykyisten pohjoismaisten ja suomalaisten ruokasuositusten mukaisesti meitä kannustetaan syömään kalaa pari kertaa viikossa. Erityisesti järvikaloja, kuten ahventa, haukea ja kuhaa, tulisi suosia. Pilkkijän saalis on epävarma. Mutta kalan ostaminenkaan ei ole aina helppoa, sillä nopeasti tulee vastaan eettisyys- ja vastuullisuuskysymykset. Tonnikalasäilykkeiden kanssa on helppo olla tiedostava kuluttaja, kunhan valitsee MSC -merkityn purkin. MSC, Marine Stewardship Council, on riippumaton, voittoa tavoittelematon kansainvälinen organisaatio, joka ylläpitää kala- ja äyriäistuotteiden sertifiointijärjestelmää. Organisaatio painottaa ylikalastuksen kitkemistä, kalapopulaation riittävää suuruutta ja kalastuksen ekologisuutta. Kun eväät oli syöty, me lähdimme kotimatkalle, mutta pilkkijät vielä jäivät. Menee pari kuukautta ennen kuin kevät on niin pitkällä, että mökille voisi jäädä koko viikonlopuksi.   Tonnikalaleivät ohje neljälle 1 prk MSC-merkittyä öljyyn säilöttyä tonnikalapaloja 1 dl majoneesia 1-2 valkosipulin kynttä murskattuna 1 tl srirachaa tai muuta chilikastiketta 0,75 dl tomaattiketsuppia suolaa 1 pkt paahtoleipää   Valuta tonnikalasäilykkeestä turha öljy pois. Riivi tonnikalapalat haarukalla pienemmiksi paloiksi. Sekoita majoneesi ja tonnikala. Murskaa valkosipuli ja sekoita mukaan. Lisää mukaan tomaattiketsuppia, niin että tahnasta tulee hennon punertavaa. Lopuksi lisää varovasti srirachaa tai muuta chilikastiketta, jotta saat tahnaan mukaan hieman potkua. Lisää viimeiseksi ripaus suolaa pyöristämään makuja. Levitä leivän päälle kerros tonnikalatahnaa ja paina toinen paahtis päälle kaveriksi ja kerrosleipä on valmis. Jos haluat oikein herkutella, voit paahtaa leivät ja höylätä päälle vielä muutaman siivun kermajuustoa tonnikalatahnan kaveriksi.   Tiina Perähannu-Silvola