Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Lounaasta ei tingitty edes kuvauspäivänä – Taivassalon grillikahvila näkyvässä roolissa television draamasarjassa

Henriikka Koskinen, 38, ja Katja Kurkilahti, 32, ovat kiireisiä heti aamulla. Tänään grillikahvila Meriportin ruokalistalla on nachogratiini ja nakkikastike. Aamu alkaa salaattien teolla. Tiskin takana käy jo kuhina. Ensimmäiset asiakkaat ovat aamukahvilla. – Meillä on täällä hyvä kantaporukka, joka käy aamukahvilla, lounaalla ja vielä iltapäiväkahvilla, yrittäjät kehuvat.   Tällä viikolla osa asiakkaista on kertonut nähneensä Meriportin televisiossa. Grillikahvila oli MTV:n Ratamo-rikosdraamasarjan yhdessä jaksossa näyttävästi esillä. Poliisit kurvaisivat pihaan ja istuivat ravintolan sisätiloissa. Taustalla kuvissa komeili Taivassalon yrittäjät -kyltti. – Jakso kuvattiin jo syyskuussa 2017. Näimme sen C Morella:lla jo viime syksynä, niin emme ole enää seuranneet sarjaa televisiosta, Henriikka ja Katja kertovat. He olivat kuitenkin hyvin tyytyväisiä lopputulokseen. – Olihan se jännittävää, kun ei yhtään etukäteen tiennyt, miten ravintolamme siinä näkyy.   Grillikahvila pääsi dekkarisarjaan ihan yllättäen. Tuotantoyhtiö Moskito Television etsi sopivia kuvauspaikkoja Taivassalosta. Yhdeksi kuvauspaikaksi valikoitui Palin Granitin vanha vedellä täyttynyt avolouhos. – Tuotantoyhtiöstä tultiin sitten käymään myös meidän ravintolassa ja kysyttiin, että saisiko täällä kuvata. Totta kai meillä sai, Katja Kurkilahti toteaa hymyillen. Yhtenä syyskuun aamuna kuvausryhmä tuli sitten jo aamukuudelta ravintolaan. Sisäkuvaukset tehtiin nopeasti. Pari kertaa piti ottaa kuvaus uusiksi, kun keittiössä uuni piippasi. Yrittäjät eivät edes sinä yhtenä päivänä tinkineet lounastarjoilusta, vaan asiakkaat saivat lounasta samaan aikaan kuin kaikkina muinakin päivinä. Kuvausryhmä viihtyi ravintolassa myös kuvausten ulkopuolella. – He yöpyivät viikon verran Ketarsalmen Kievarissa ja osa heistä kävi täällä iltaisin syömässä. Henriikka Koskinen ja Katja Kurkilahti muistelevat kuvausviikkoa lämmöllä. Tulipa nähtyä, miten ne tv-sarjat tehdään.   Tänään Meriportissa on taas tavallinen arki. Asiakaskunta on miesvoittoista ja yrittäjät huomioivat sen ruokalistan suunnittelussa. – Suosituimpia ovat lihapullat ja muusi sekä grilliruuista makkaraperunat ja kerroshampurilainen. Valkosipuli- ja aurajuustohampurilainen ovat myös lisänneet suosiota, Katja Kurkilahti kertoo. Kun Katja Kurkilahti ja Henriikka Koskinen ryhtyivät yrittäjiksi lähes kaksi vuotta sitten, alkuaikoina he tarjoilivat usein myös keittoja, mutta nyt keittopäiviä on enää muutaman kerran vuodessa: – Pitäähän ainakin laskiaisena hernesoppaa olla, Henriikka sanoo. Myöskään punajuurilaatikkoa yrittäjät eivät enää erehdy kokkaamaan. – Sitä ei tainnut syödä kukaan muu kuin me, vaikka ihan hyvää se oli, Katja toteaa. Kasvisruuille ei ole muutenkaan paljon kysyntää. Kasvislasagnen menekki lounaalla on hyvä, mutta grillikahvilan asiakaskunta arvostaa sittenkin eniten perinteisiä kotiruokia. Sen huomasi jälleen keskiviikkona, kun lounaalla oli silakkafileitä. Tottahan silakkakunnassa silakat maistuvat.     Laita kaksi silakkafilettä päällekkäin, väliin tilliä. Leivitä ruisjauhoissa. Paista reilussa voissa ja mausta suolalla.   Sekoita kermaviilin joukkoon tilliä, ruohosipulia, tilkka sitruunamehua sekä sitruunapippuria, suolaa ja sokeria maun mukaan.