Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokaresepti: Gubbröra –  äijämössö maistuu myös naisille

Seuraan paljon ruotsalaista ruokakulttuuria. Ruoka on pääosin samanlaista kuin meillä Suomessa, mutta kuitenkin hieman erilaista, sanoisinko rennompaa. Monet ruokalajit ovat nopeita ja helppoja valmistaa. Ruotsissa “husmanskost”, eli perinteinen kotiruoka on arvossaan. Tarjolla on paljon tutunoloisia kalaruokia, lihapullia ja kaalikääryleitä, jotka maistuvat myös meille suomalaisille. Juhlaruuat ovat usein lähes samoja oli kyseessä joulu tai juhannus. Monet ruotsalaiset ruuat on myös nimetty hauskasti. Hettvägg on kuuma seinä, solögä tarkoittaa auringonsilmää ja änglamat on enkelten ruokaa. Gino on ruotsalainen jälkiruoka, eikä suinkaan italialainen komistus. Eniten olen ihmetellyt kuitenkin gubbröraa, joka tarkoittaa suunnilleen äijämössöä. Näistä ruuan nimistä ei selviä, mitä ruoka itse asiassa sisältää. Monet reseptit ovat myös ikivanhoja. Ehkä gubbröra on keksitty silloin, kun miehet vielä kokoontuivat iltaisin pelipöydän ääreen kartanoon ja illan kuluessa tarvittiin kokki valmistamaan huikopalaa. Äijämössö on ruoka joka pelastaa tilanteessa kuin tilanteessa. Se sopii uusien perunoiden seuraan kesällä ja talvella uuniperunan reunaan. Kun sitä on tarjolla blinien kanssa, kulho on ensimmäisenä tyhjä, oli tarjolla sitten mitä tahansa muita meren herkkuja. Snapsi sopii blinille, äijämössölle ja usein ruokailijallekin. Siten voi tulla aamuja, jolloin on paikallaan, että äijämössöä löytyy vielä jääkaapista leivän päälle. Kyllä se elämä siitä sitten voittaa. Kesällä valmistan usein äijämössöä juuri aamupalapöytään, kun on ruokittavana useampi mökkivieras. Se on helppo valmistaa jo edellisenä päivänä alkeellisimmissakin mökkiolosuhteissa, saati sitten purjeveneessä. Gubbröran ohjeita on erilaisia, ja olen kokeillut niistä useita, mutta tämä ohje on mielestäni se oikea äijämössö. Se on yhdistelmä useasta eri ohjeesta.   Gubbröra neljälle herkuttelijalle 5 keitettyä kananmunaa 1 purkki anjovista pienenä hakkeluksena 0,5 dl punasipulia hakkeluksena 1 puntti tilliä 1 dl creme fraichea anjovispurkin lientä ja mahdollisesti suolaa mustapippuria muutama rouhaisu   Keitä kananmunat, jäähdytä ne ja paloittele rouheaksi hakkelukseksi. Silppua punasipuli pieneksi ja leikkaa tillipuntti silpuksi. Sekoita kaikki aineet creme fraicheen. Mausta varovasti anjovisliemellä, lisää sitä vähitellen, jotta saat mössöstä sopivan suolaisen. Tunnustan, että laitan koko anjovispurkin liemen mössööni. Vielä muutama rouhaisu mustapippuria, niin röra on valmis tarjottavaksi. Tai odottamaan jääkaapissa seuraavaan päivään.