Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Ruokaresepti: Väriterapiaa keittokulhossa

Vuosi 2019 on julistettu juurikkaiden vuodeksi. Valinnan teki Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry. Juurikkaiden sukuun kuuluu punajuuren lisäksi kelta- ja raitajuuri, valko- ja sokerijuurikas, lehti- ja ruotimangoldi ja näiden muunnokset. Kaikkia juurikkaita voi käyttää samaan tapaan kuin punajuurta, vain upea väri puuttuu. Punajuuri on tuttu kaikille, jos ei muuten niin värikkäänä etikkasäilykkeenä.Punajuuresta saa paljon muutakin. Äitini valmistaa punajuuripihvejä, jotka kiepautetaan ruisjauhoissa ja paistetaan pannulla sipulirenkaiden kanssa. Itsekin olen niitä valmistanut, mutta äidin pihvien veroisia en ole onnistunut tekemään. Punajuuresta voi raastaa makua Lindströmin pihveihin tai kuutioida Vorschmackin seuraksi. Paahdetut uunipunajuuret ja vuohenjuusto ovat oiva makupari. Ja pakastealtaasta löytyy helppo punajuuri-homejuustolaatikko. Punajuuri taipuu jopa suklaakakkuun. Minulle ehdoton ykkösruoka punajuuresta on venäläinen borssikeitto. Ensimmäiset muistoni borssikeitosta ovat lapsuuden kodistani, jossa keittoa nautittiin alkuruokana. Tai kuka nautti ja kuka ei, sillä minusta punajuuren ja nakkien liitto oli silloin omituinen. Tämä borssikeitto-ohje on yksi vanhimmista reseptivihkossani. Olen saanut sen vuonna 1999 ystävältäni. Viimeksi hän kertoi tarjoilleensa keittoa alkuruuaksi ennen meheviä blinejä. Keitto sopii siis sekä arkeen että juhlaan, niin alku- kuin pääruuaksi. Keitto käy hyvin alkuvuoteen, sillä se on edullista, terveellistä ja lämmittävää. On kaksi vaihtoehtoa tehdä keitto, joko pitkän tai lyhyen kaavan mukaan. Pitkään hauduttamalla saa tietenkin ihanan keiton, mutta arki-iltaan tämä keitto valmistuu noin puolessa tunnissa. Keiton valmistukseen liittyy muutama kriittinen vaihe. Ensin, miten raastaa punajuuret, sillä se on aika sotkuista hommaa. Itse käytän raastimen leveää terää, jolla raastaa muutaman punajuuren ja porkkanan nopsaan. Myös yleiskone toimii. Raaste saa olla suurempaa kuin perinteinen porkkanaraaste. Sitten pitäisi päättää, laitetaanko keittoon selleriä vai ei. Itse yleensä välttelen selleriä, mutta tähän keittoon se sopii. Ja kolmas vaihe on löytää sopiva tasapaino viinietikan ja valkopippurin suhteen.   Borssikeitto ohje neljälle 1,5 l lihalientä 2 raakaa punajuurta noin 200 g kaalia 1 sipuli 2 porkkanaa ½ selleri nakkeja 1 rkl viinietikkaa ½ tl valkopippuria suolaa   Tarjoiluun smetanaa, raejuustoa tms. Hienonna sipuli, viipaloi kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta juurekset. Keitä kasviksia lihaliemessä noin 15 minuuttia. Mausta liemi viinietikalla,valkopippurilla ja suolalla ja maistele sopivaksi. Paista nakit kevyesti ja lisää keittoon. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Tarjoile smetanan kanssa. Ja loppuun vielä yksi neuvo: älä valmista tai syö borssia valkoinen paita päällä. Tiina Perähannu-Silvola Ruokahifistelijä