Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokaresepti: Pullonpohjakakku

Ruokakaappia järjestellessäni löytyi joulun jäljiltä avattuja manteli- ja pähkinäpusseja sekä glögipullon jämät. Ruokaohjeiden joukosta etsin kuivakakkureseptin, jonka mausteena olen käyttänyt joko sherry- tai portviiniä, nyt kokeilin samaa ohjetta glögipullon lopuilla. Ohje on muokattu jostain englantilaisesta lehdestä vuosia sitten. Kuivakakku on nimenä ankea, sillä nimi ei yleensä tee oikeutta kakulle. Ani harva kuivakakku on kuiva ollenkaan, vaan sen sijaan maukas ja mehevä. Kuivakakun nimeksi sopiikin paremmin kahvikakku. Parhaita kahvikakkuja ovat mielestäni ne, joissa aineet vain sekoitetaan keskenään ja uuni hoitaa loput. Mutta tämäkin kakku on helppo leipoa, vaikka siinä erotellaan valkuaiset ja keltuaiset. Mutta suosittelen tekemään ohjeen mukaan, sillä näin saadaan kakkuun kuohkeutta. Alkoholi ei kakussa mielestäni maistu, vaan sekin lisää kakun rakennetta. Älä siis tee niin kuin mummuni teki, joka oli sitä mieltä, että turha on keltuaisia ja valkuaisia erotella, kun ne kuitenkin sekoittuvat viimeistään uunissa. Niinpä mummuni kakku oli aina ihan eri näköinen ja makuinen kuin naapurissa, josta leivontaohjeet oli yleensä saatu.   Pullonpohjakakku 225 g voita 2,5 dl sokeria 4 kananmunaa 1,5 dl glögiä, sherryä, portviiniä tai muuta mitä pullon pohjalta löytyy 4,5 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 2 dl rouhittuja pähkinöitä, manteleita, rusinoita tai mitä jämiä kaapista löytyy   Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kuivassa, puhtaassa kulhossa. Keltuaiset lisätään yksi kerrallaan sekoittaen voi-sokeriseokseen. Sitten lisätään glögi tai mitä pullon pohjalle on jäänyt ja sekoitetaan edelleen. Sen jälkeen lisää seokseen vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja pähkinärouhe. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin yksi tunti. Paistoaika vaihtelee uunin mukaan, joten tarkkaile tilannetta. Anna kakun levähtää ennen kumoamista. Pyöräytä jäähtyneen kakun päälle tomusokeripilvi.   Tiina Perähannu-Silvola ruokahifistelijä