Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Ruokaresepti: Joulunpunainen liha

Ystäväni jo 60-luvulta, legendaarinen Back to 60’s -yhdistyksen perustaja ja yksi musiikin suurista legendoista, rumpali Ande Päiväläinen on jättänyt suuret jalanjäljet. Hän oli perustamamassa 1961 Suomen ensimmäistä kitaraorkesteria, The Strangersia ja musisoi siinä edelleen. Matkan aikana hän on rumputellut Johnnyn, Dannyn ja Pepe Willbergin bändeissä ja monissa muissa. Hänen toimiaan oli myös Mestarit lavalla -kiertue. Minua Ande on auttanut moninaisissa ohjelmien hankinnoissa Vaakahuoneen Paviljongin nostalgiailtoihin. Mutta nyt Ande on hieman rauhoittunut. Hän elää ja toimii vaimonsa Riitan kanssa Viron Saarenmaalla. Upea ja hieno B&B majoituskohde on vuokrattavissa matkustavaisille. Sopii erinomaisesti ryhmille. Minä tiedän. Olen vieraillut siellä monesti. Erityisesti mielen ja vatsan pohjukkaan painautui Riitan tekemät aamiaiset ja muu einestarjonta. Aivan uskomatonta. Viime vierailuni yhteydessä sain Riitalta alla olevan reseptin. Sen saatekirje oli hauska. Kuten ruokakin. Annoksen nimi on Joulunpunainen liha. Lohkoperunoita, possun kyljyksiä ja salaattia. Kyljykset kuorrutetaan ensin fariinisokerilla, peitetään ketsupilla ja murennetaan päälle lihaliemikuutio, tilkkanen vettä tai öljyä. Pannaan uuniin 35–45 minuuttia 210 astetta. Lohkoperunat normaaliin tapaan, mausteena Provence yrttimauste, öljyä ja ripaus suolaa. Kun pariskunta rakensi talon 1980 Kirkkonummen Luoman kylään, kylässä oli noin parikymmentä lastensa ikätoveria. Kun huhu levisi, että Päiväläisillä on tänään ruokana punaista lihaa, yllättävän moni lasten kaveri halusi tulla leikkimään, joskus heitä oli jonoon asti. Riitta valmistikin aina ylimääräisiä biffejä sen vuoksi, että nälkäisimmät naapureiden kakaratkin tulivat ravituksi. Pentti-Oskari Kangas