Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Resepti: Julmustin kanaa

Ruotsissa ei ole joulua ilman Julmustia. Eikä taida olla suomenruotsalaisillakaan. Julmust on kotikaljan ja omenalimsan makuinen juoma, jota kuluu joulun aikana Ruotsissa noin 45 miljoonaa litraa, eli vajaa 5 litraa per asukas. Pullo on helppo tunnistaa ruokakaupassa, sillä etiketissä komeilee joulupukki itse. Parasta Julmust on jääkaappikylmänä. Huoneenlämpöisenä sen maku voi olla jopa epämiellyttävä. Julmustin kehitti virvoitusjuomatehtailija Robert Robertsin poika, Harry Roberts. Opiskellessaan Saksassa kemiaa Harry halusi raittiusmiehenä löytää alkoholittoman version oluen tilalle joulupöytään.Tuotekehityksen jälkeen Julmustin valmistus aloitettiin vuonna 1910. Julmustin resepti on salainen ja varjeltu liikesalaisuus. Se kuitenkin tiedetään, että juoma sisältää noin 30 eri ainesosaa, muun muassa mallasta, humalaa, paahdettua sokeria, vettä, sitruunaa ja kanelia. Julmustia nautitaan myös Suomessa, mutta hillitymmin. Ruokakauppojen valikoimassa juoma on ollut ainakin 20 vuotta. Itse tutustuin Julmustiin ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten, tosin vasta joulusesongin jälkeen ja hyvällä alennuksella. Jos Julmustia on vielä joulun jälkeen jäljellä, siitä saa maukkaan kanakastikkeen. Ruoka on helppo ja nopea valmistaa. Alkuperäinen ohje on jostain ruotsalaisesta lehdestä, mutta olen muokannut ohjetta perheeni omiin makutottumuksiin sopivaksi.   Julmustin kanaa neljälle 500 g maustamattomia broilerin rintafileitä 2 rkl voita / öljyä paistamiseen 2 dl creme fraichea 2 dl Julmustia 1 kanaliemikuutio 1 tl jauhettua inkivääriä 1 tl timjamia 1 rkl soijaa   Paista broilerin rintafileet voissa molemmin puolin. Broileripalat voit halutessasi leikata pienemmiksi paloiksi. Siirrä broileripalat syrjään odottamaan. Jatka ruuan valmistamista joko paistinpannussa tai padassa. Sekoita creme fraiche, Julmust, kanaliemikuutio murusteltuna, inkivääri, timjami ja soija keskenään. Kun kastike kiehahtaa, lisää kanapalat mukaan. Anna muhia 10 minuuttia. Koristele tuoreella timjamilla. Tarjoile riisin ja höyrytettyjen kasvisten kanssa. Jos Julmust on jo loppu kotoa ja kaupasta, niin ei hätää, sillä pääsiäiseksi kauppoihin saapuu Påskmust. Sama juoma, mutta keväinen etiketti. Tiina Perähannu-Silvola Ruokahifistelijä