Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ihminen, ravinto ja ruokahuolto

Nyt ilmastonmuutoskeskustelussa on otettu esille ruoka. Ja ohjeet ovat vaikeita ymmärtää maallikolle. On esitetty, että lihan syönti pitäisi lopettaa kokonaan. Kysymys on kuitenkin eläinvalkuaisesta, joka on ihmiselle tarpeellinen. Näihin asioihin liittyen muutamat naismepit EU:ssa ovat esittäneet, että lehmien henkäisyt ja päästöt ovat yksi pahimpia ilmaston saastuttajia ja siksi lehmien pito olisi kiellettävä. Tässä menee lapsi pesuveden mukana. Lehmällä ja myös lampaalla on sellainen korvaamaton ominaisuus, että ne kykenevät tuottamaan kasvivalkuaisesta eläinvalkuaista. Eli ruohosta eläinvalkuaista, lihaa ja maitoa kemiallisen typpibilanssin eli märehtijän kaksimahaisuuden ansiosta. Siat ja kanat eivät ole märehtijöitä. Vuonna 1960 yksi tunnettu tutkija Turusta esitti täällä Kalannissa, että 30 vuoden päästä eli vuonna 1990 maatalous on käynyt tarpeettomaksi, koska silloin pystytään merilevästä valmistamaan valkuaista synteettisesti. Ja tämä taas vaikuttaa asutukseen Varsinas-Suomessa siten, että vuonna 1990 Turussa asuu 80 prosenttia Varsinais-Suomen väestä ja Salossa 20 prosenttia. Esimerkiksi Pyhämaassa oli sen ennustuksen mukaan neljä asukasta vuonna1990, niin ettei se vaikuttanut enää kokonaisprosentteihin. Nyt EU-jäsenyyden aikana maatalous on ajettu polvilleen ja suomalainen kylärakenne tuhottu. Kysymys kuuluu, mikä on ruokahuollon tulevaisuus. Kauno Pietilä Kalanti