Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Sirpa innostui valmistamaan terveysjuomia – vesikefiiri on nopea valmistaa, kombuchan käymisvaihe on pidempi

Uusikaupunkilainen Sirpa Pääkkö tutustui vesikefiirin valmistukseen 4,5 vuotta sitten asuessaan Lappeenrannassa. – Etsin tietoa, miten maitohappobakteeria voisi valmistaa luonnollisesti. Sairastuin itse MS-tautiin ja koin maitohappobakteerin tarpeelliseksi, Sirpa Pääkkö kertoo. Pääkkö liittyi Facebookissa Kombucha & kefiiri -nimiseen ryhmään, mistä sai apua ja vinkkejä vesikefiirin valmistukseen. – Hain vesikefiirin siemeniä Kotkasta samaan Facebook-ryhmään kuuluvalta naiselta. Kefiiriä olen siis tehnyt jo pitkään ja lähinnä siksi, että se on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. Ensimmäiset kombucha-juomat Sirpa Pääkkö teki muutama kuukausi sitten. Kombuchan valmistus on hitaampaa, koska juoman käymisaika on huomattavasti pidempi. – Vesikefiiri valmistuu muutamassa päivässä, kombuchan käymiseen taas menee viikkoja. Vesikefiiri ja kombucha sisältävät probiootteja, joiden uskotaan vaikuttavan positiivisesti terveyteen. Kombuchan valmistuksessa tarvitaan kombuchan alku eli juuri, jota kutsutaan scobyksi. Kefiirin valmistukseen taas tarvitaan rakeisia siemeniä. – Vesikefiiri valmistetaan veteen ja sokeriin, kombucha taas teehen ja sokeriin. Olen itse tehnyt kombuchaa mustaan ja vihreään teehen, ja molemmat ovat onnistuneet, Sirpa Pääkkö kertoo. Sekä kombuchaa ja vesikefiiriä voi maustaa mielensä mukaan, esimerkiksi marjoilla. – Olen käyttänyt muun muassa karpaloa, mustikoita, inkivääriä ja sitruunaa. Myös esimerkiksi kuivattuja hedelmiä voisi käyttää. Vesikefiiriin valmistuksessa ei suositella mehun käyttöä, mutta kombuchassa sitä voi hieman käyttää. Ensimmäisen käymisvaiheen jälkeen sekä kombuchaa että vesikefiiriä pystyy maistamaan. – Molempien ensimmäinen käymisvaihe tapahtuu pimeässä ja lämpimässä kaapissa. Kombuchan toinen käymisvaihe on noin 1–4 päivää suljetussa pullossa pimeässä ja lämpimässä. Kefiirin toiseen käymisvaiheeseen riittää yksi päivä lämpimässä ja pimeässä ja myös suljetussa pullossa. Molemmat laitetaan toisen käymisvaiheen jälkeen jääkaappiin. – Kefiiri on jäähdyttyään valmis nautittavaksi. Kombucha vaatii noin viisi päivää vielä jääkaapissa, Sirpa Pääkkö kertoo. Sekä kombuchan että vesikefiirin valmistuksessa tarvitaan iso ja puhdas lasipurkki sekä jokin hengittävä suoja, joka pitää käymisvaiheessa ötökät poissa liemestä. Käymisvaiheessa sekä kombucha että vesikefiiri pitää jättää pimeään. – Minulta ei ole vielä yksikään valmistuserä mennyt pilalle, mutta jos hometta sattuisi muodostumaan kombuchan tai kefiirin pinnalle, ei sitä kannata yrittää puhdistaa, vaan se pitää heittää pois, Sirpa Pääkkö kertoo. – Kun näitä valmistaa, on vaikea koskaan tehdä täysin identtistä juomaa toista kertaa. Hiilihapon muodostaminen on vaikeinta, itse en sitä välttämättä kaipaa juomaan, mutta haluaisin tietää, miten sen siihen saa. Sirpa Pääkkö on tuonut valmistamiaan juomia myös työpaikalleen Uudenkaupungin golfravintolaan, mutta juomien on tarkoitus olla tarjolla vain lounaalla. – Myyntiin näitä ei ole tarkoitus valmistaa, vaan olen tuonut vain harrastukseni myös tänne työpaikalle.   Kombucha 2 litraa vettä 8 pussia teetä (maustamaton vihreä, musta, rooibos, valkoinen) 150 g sokeri 1 scoby (kombuchan alku) per purkki 2 dl valmista kombuchaa Keitä vesi, lisää teepussit tai irtoteetä ja sokeri. Sekoita kunnes sokeri liukenee. Anna teen hautua noin 15 minuuttia. Jäähdytä. Tee ei saa olla yli 32 asteista. Kaada tee lasipurkkiin. Lisää valmis kombucha, sekoita ja lisää scoby. Suojaa purkki hyvin hengittävällä suojalla ja laita pimeään. Noin 10 päivän päästä pullota kombucha (säästä tässä vaiheessa scoby ja valmista maustamatonta kombuchaa seuraavaa erää varten) lisää pulloon 1-2 tl sokeria ja valitsemasi mausteet. Laita korkki kiinni ja pullo pimeään muutamaksi päiväksi. Siirrä pullo kylmään ja noin 10 päivää pullotuksesta juoma on valmista nautittavaksi.   Vesikefiiri 1 litra vettä (huoneen lämpöinen käy, ei ole pakko keittää etukäteen) 1 dl kefiirin siemeniä 0,5 dl sokeria, hyvä käyttää kahta eri sokeria esim. kookossokeri ja ruokosokeri Sekoita aineet keskenään. Suojaa purkki hyvin hengittävällä suojalla ja laita pimeään. Odota 1-2 päivää ja vesikefiiri on valmis pullotettavaksi. Lisää 1 tl sokeria ja valitsemasi mausteet. Säästä siemenet uutta erää varten. Laita korkki kiinni ja pullo pimeään vuorokaudeksi. Pullo jääkaappiin ja jäähdyttyään tuote on valmis nautittavaksi.