Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Alueelta löytyy monipuolista lähiruokaa

Keväällä avatussa lähikaupassa, Askaisten Ritarituvassa, halutaan laajentaa tuotevalikomaa yhä enemmän lähiruokaan. Ajatuksena on, että pikkukaupasta löytyisi tuotteita, joita yleensä lähdetään hakemaan kaupungista, vaikka tuottajat ovat usein lähempänä. Kaupalla järjestettiin lauantaina Lähiruokaa isänpäiväksi -tapahtuma, jossa paikalliset tuottajat esittelivät ja maistattivat tuotteitaan. – Tavoitteena on tukea lähituottajia, saada heille lisää näkyvyyttä ja myyntiä. Toivotaan, että ihmiset oppisivat lähituotteita käyttämään ja huomaisivat, mikä ero on vapaasti kasvaneen karjan lihassa tai siinä, että kalan saa todella tuoreena, toteaa tempauksen järjestelyistä vastannut Marika Viitanen . Paljon lähialueen yrittäjien ja käsityöläisten tuotteita kauppias Maria Lindströmin kaupasta jo löytyykin. Kiinteistöön on avattu nyt myös joulupuoti, jossa myydään paikallisten tuotteita. Kaupaksi muutetun entisen pankkikiinteistön miehensä kanssa omistava Sanna Käkönen toteaa ihmisten kysyvän paljon lähiruokaa, mutta silti se tunnetaan melko huonosti. – Ritarituvassa kylmätilat ovat rajalliset, joten on tärkeää on tietää aika tarkkaan, mitkä tuotteet ovat sellaisia, mitä ihmiset ostavat, ja ottaa niitä sitten myyntiin. Uskomme, että ihmiset ovat valmiita panostamaan etenkin viikonloppuisin ruuanlaittoon ja siihen, että raaka-aineet ovat hyviä.   Vilske oli kova lauantaina niin sisällä joulupuodissa Cafe Periferian Krista Saarisen munkkipöydän ääressä kuin myös ulkona Vallan Maukkaan, Kurjen Gallowayn kuin Toivosen lähikalankin tiskeillä. – Onpa nyt pöhinää kylällä, toteavat ostoksille piipahtaneet kesäasukkaat Maija ja Tapio Siikala . He viettävät mökillä aikaa yleensä huhtikuun puolivälistä lokakuun puoleen väliin ja pitävät äärimmäisen tärkeänä, että Askaisissa on toimiva tori ja tauon jälkeen taas kauppakin. – Selvästi kauppa on tuonut mukanaan liikettä, ja toivottavasti ihmiset tottuvat siihen, että täältä saa kaikenlaista, Tapio Siikala toteaa.     Kurjen Gallowayn naudanlihatuotteet tulevat Velkuan Salavaisten saaresta. Tilaa pitää nyt Leena Raita poikansa Aten kanssa. Leena Raita kiertää kylmäauton kanssa toreilla, Reko-myynneissä ja tapahtumissa, ja oli tyytyväinen että Askaisissa järjestettiin lähiruokatempaus. – Minun mielestäni paikkakuntalaiset osaavat jo arvostaa lähituotteita, hän kiittelee. Galloway on täällä suhteellisen uusi rotu, Raidat olivat ensimmäisiä, jotka sen Suomeen toivat. – Se on rauhallisen luonteinen. Karja on aina vapaana, mikä on sekä haaste että helpotus. Meillä on pieni saaristolaistila, ja naapurien kanssa tehdään paljon yhteistyötä, on yhteisiä koneita ja laitumia, Raita kertoo. Tuotteisiin kuuluu kaikki naudasta saatava liha sekä niistä jalostettavat makkaratuotteet.