Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Perjantairesepti: Kievin kala

Yksi maailmalle eniten levinneitä ruokakulttuurin helmiä on Ukrainan pääkaupungin Kiovan mukaan nimensä saanut kievin kana. Eri tietolähteiden mukaan annoksen olisivat keksineet luultavimmin ranskalaiskokit Pietarissa jo kauan sitten. Joka tapauksessa 50-luvulla Leningradissa avatun Ukraina-hotellin avajaisissa tämä annos lanseerattin hotellin kokkien kehittelmäksi. Entisessä Neuvostoliitossa matkanneet muistanevat, miten juuri tämä oli yksi turvallisimmista ruoista koko suuren mahtavan maan alueella. Tilatessaan tiesi taatusti, mitä sai syödäkseen. On uskomatonta, miten annos nimeltään ja sisällöltään on levinnyt kaikille mantereille. Talvikodissamme, Ceylonin saarella kapsahdan vähän väliä juuri tähän Kievin kanaan. Kerran olin jo lähellä kyllästyä siihen, kunnes sain idean. Tykkään nimittäin sanaleikeistä. Pyörittelin mielessäni Kievin kana, Kievin kala… Ja ei muuta kuin toimeen. Syntyi annos, joka sai tekijänsä suun nauruun. Nuorison sanavarastoa lainatakseni, se on niin siistiä, niin siistiä. Älä kokeile, jollet halua Kievin koukkuun. 1 Lohifile Maustevoi: 100 g voita 1 valkosipulinkynsi 2 rkl silputtua persiljaa 2 rkl silputtua tilliä 2 rkl sitruunamehua 1/4 tl rouhittua mustapippuria 1/2 tl suolaa Leivitykseen: 1 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1 rkl silputtua tilliä 1/4 tl mustapippuria 2 munaa 2 rkl vettä 1,5 dl korppujauhoja Paistamiseen: öljyä tai voita Tee maustevoi. Sekoita voihin muut ainekset. Taputtele voi levyksi paperin päällä ja pane pakastimeen hetkeksi. Leikkaa kovettunut voi paloiksi. Leikkaa lohifileestä nahka pois ja leikkaa filee noin 7 cm kokoisiksi paloiksi. Ripottele päälle kevyesti suolaa. Leikkaa lohenpaloihin fileointiveitsellä pitkittäiset taskut. Työnnä voipalat taskuihin ja sulje taskut esimerkiksi cocktailtikuilla. Pane vehnäjauhot ja mausteet, muna-vesiseos ja korppujauhot syville lautasille erikseen. Kääntele lohet ensin vehnäjauhoissa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Anna leivityksen kuivahtaa hetki. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl öljyä ja 1 rkl voita. Paista leikkeisiin keskilämmöllä kaunis ja rapea pinta. Pane leikkeet uunivuokaan ja peitä leivinpaperilla. Jälkikypsennä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Poista cocktailtikut.