Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Vauva totuttelee ensimmäisen vuoden aikana makuihin

Vauvan kanssa käydään säännöllisesti neuvolassa, mistä saa hyvät ohjeet mm. kiinteiden ruokien maistelun aloittamiseen. Ohjeita saa myös ravitsemusterapeutilta, jos on tarvetta. – Usein neuvolasta ohjataan tänne minun vastaanotolle, jos ilmenee allergioita tai kasvussa on jotain poikkeavaa, Uudenkaupungin ravitsemusterapeutti Katja Mäkelä kertoo. Kiinteitä ruokia suositellaan aloitettavaksi noin 4–6 kuukauden iässä. Tuolloin kiinteitä ruokia vasta maistellaan ja niihin tutustutaan. – Soseutetuilla kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla on hyvä aloittaa, Katja Mäkelä sanoo. Täysimetystä suositellaan jatkettavan ainakin siihen asti, kun vauva on puolivuotias. – Viljavalmisteiden maistelun voi aloittaa noin 5–6 kuukauden iässä, riippuen siitä milloin kiinteiden maistelu on alkujaan aloitettu. Ensimmäinen hyvä maisteltava viljavalmiste on puuro. Liharuokia voi maistella puolivuotiaana. Lapsen kehityksen niin salliessa puolivuotiaana voi jo harjoitella yhdessä ruokailua koko perheen kesken. – Vauva voi harjoitella sormiruokailua pikkuhiljaa, jos istuminen syöttötuolissa onnistuu, Katja Mäkelä vinkkaa. – Maistelussa kannattaa myös olla kärsivällinen. Vauva totuttelee uusiin makuihin pikkuhiljaa. Vauvojen valmisruokia ravitsemusterapeutti ei tyrmää, mutta muistuttaa, että monipuolisuus vauvankin ravinnossa on tärkeää. – Purkkiruokia voi käyttää vaikka reissuilla, ne on helppo ottaa mukaan. Monille ne ovat myös arjen helpotus toisinaan, hän sanoo. – Itse valmistettuja soseita kannattaa tehdä aina isompi satsi kerralla ja pakastaa, Katja Mäkelä sanoo. Ensimmäisillä maistelukerroilla on suositeltavaa soseuttaa vain yhtä kasvista kerrallaan ja totuttaa vauva sen makuun. Myöhemmin kasviksia voi yhdistellä keskenään ja tehdä sosesekoituksia. – Perunan koostumus saattaa hieman pakastimessa muuttua, mutta senkin voi pakastaa, ainakin yhdessä jonkin toisen kasviksen kanssa. Kun vauva vielä maistelee pieniä annoksia ruokaa, soseet voi kätevästi pakastaa vaikka jääpalamuotissa, josta ruokaa voi sulattaa vain pienen, maisteltavan määrän kerrallaan. Suolaa ei suositella alle 1–vuotiaille. – Ruokia voi maustaa vaikka sipulilla tai yrteillä, Mäkelä vinkkaa. Ensimmäisten synttärien jälkeen vauvat voivat pikkuhiljaa syödä samaa ruokaa kuin vanhemmatkin, paitsi suolaista ruokaa ei suositella vielä silloinkaan. Tavalliseen maitoon siirrytään myös 1–vuotiaana. – Alle 1–vuotiaan ei välttämättä tarvitse juoda edes vettä. Sitä saa toki antaa, mutta mitään pakollista se ei ole. Mehuja ei suositella ollenkaan alle 1–vuotiaille, Katja Mäkelä sanoo. Alle puolivuotiaan vauvan sose-esimerkki: kasviksia, esimerkiksi porkkanoita, parsakaalia ja/tai kukkakaalia Valmistus: kuori ja paloittele kasvikset kattilaan ja keitä ne pehmeiksi. Soseuta. Jaa soseesta osa suoraan tarjottavaksi, pakasta loput myöhempää käyttöä varten.