Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Yhdessä suunnittelu lisää työhyvinvointia

Mynämäen terveyskeskuksen keittiössä ja ruokasalissa soi perjantaina musiikki, pöydät oli koristeltu syksyisin värein, arpajaislipukkeita kirjoitettiin ja henkilökunnan sekä asiakkaiden kesken vallitsi ehkä vielä tavallistakin iloisempi ilmapiiri, kun menossa oli Unelmien työpäivä. Virallisesti valtakunnallisesti toista kertaa järjestetty teemapäivä pidettiin 5.10., mutta seuraava perjantai sopi keittiön väelle paremmin, joten teema siirrettiin siihen. Samalla se kruunasi juuri vietetyn Vanhusten viikon. Ajatus Unelmien työpäivän viettämisestä syntyi, kun keittiön esimies Taija Rajala kuuli siitä autoradiosta työmatkallaan. Hän toi asian esille työpaikan kahvitauolla ja myös Eeva Hanhiniemen , Jaana Laineen , Päivi Töllikön ja Riitta Lehtisen kiinnostus heräsi. – Jokainen sai kertoa, minkälainen olisi oma unelmien työpäivä. Ensimmäisinä asioina pintaan nousi yhdessä tekeminen ja suunnittelu, taukojumpat, pukeutumisteema sekä asiakkaiden huomioiminen työpäivän aikana, Taija Rajala kertoo. Unelmien työpäivänä päätettiin juoda aamukahvit yhdessä, pukeutua yhtenäisesti, suunnitella yhdessä päivän lounaan, muistaa vaihtaa työasentoa säännöllisesti, pitää aamupäivällä taukojumppa ja keskustella työhyvinvoinnista, tervehtiä iloisesti, soittaa senioriasiakkaille ruokalassa musiikkia lounaan aikana sekä järjestää asiakkaille arpajaiset, joihin saatiinkin palkintoja paikallisilta yrityksiltä. – Lisäksi lähetettiin osastoille ja kotipalvelun asiakkaille aterioiden mukana keittiöltä karkkiterveiset, Rajala kertoo.   Työntekijät kirjasivat keskustellessaan ylös ajatuksiaan työhyvinvoinnista. Oranssiin syksyn lehteen askarreltiin näkyviin muun muassa sanat: puhalletaan yhteen hiileen, hyvät työystävät, osaava henkilökunta, toisten arvostus ja työn onnistumiset, sekä oma tunne onnistumisesta että kiitoksen saaminen niin työkavereilta kuin asiakkailta. – Myös siitä puhuttiin, että kiireen keskellä uuteen sopeutuminen vaatii hyvää organisoimista ja suunnittelua. Ja täysmiehitys on tärkeää. Olemme saaneet niin onneksi töitä tehdäkin ja toivottavasti niin jatkuukin. Taija Rajalan vakituinen työpiste on keskuskeittiössä Tavastilan koululla, ja terveyskeskuksen keittiössä hän sijaistaa nyt vuorotteluvapaalla olevaa esimiestä. – Tämä on ollut hyvin mielekäs työpaikka, olen oppinut paljon. Koulumaailma on erilainen kuin vanhusten ja terveyskeskuksen maailma, joten on hienoa että minua pyydettiin tänne. Kokemuksen kautta ymmärtää paremmin eri asiakkaiden tarpeet.   Keittiöstä lähtee osastoille eli Lizeliuskotiin ja Kuivelakotiin sekä kotipalveluun vajaat 120 ateriaa, ja ruokalassa käy syömässä lounasta 40–60 henkilöä, sekä senioreita että henkilökuntaa. – Koska oli vanhustenviikko, oli hienoa kun Kuivelakodista kävi muutama asukas myös syömässä täällä meidän ”ravintolassa”. Lisäksi teimme keittiössä pullataikinaa osastoilla leivottavaksi. Vohvelitaikinaakin tehtiin ja hoitajat järjestivät vohvelijuhlat.   Unelmien työpäivä on valtakunnallinen työhyvinvoinnin edistämiseen keskittyvä teemapäivä. Tavoitteena on, että Suomi täyttyisi hyvinvoinnistaan huolehtivista työyhteisöistä, jotka päivän aikana hyvässä hengessä kehittäisivät arkeaan niin, että yhä useampi meistä voisi paremmin.