Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Kalantilaisesta härkäpavusta tehdään trendikästä pastaa

Yrittäjä Juha-Pekka Aikola seisoo Yli-Pihanperän sukutilan pihamaalla. Tila on yksi Kalannin kantatiloista, josta löytyy merkintä niinkin vanhasta kartasta kuin vuodelta 1786. Aikolan isoisä osti tilan vuonna 1961. Kalantilaisella tilalla on eletty samaa elinkaarta, mitä monella muullakin suomalaisella tilalla. 1970-luvulla tilalla oli suuri sikala. 1980-luvulla sikalan kannattavuus laski ja tila alkoi tuottaa nippusipuleita. 1990-luvulla viljelyssä pidettiin taukoa. Juha-Pekka Aikola oli silloin nuori mies ja opiskeli kansainvälistä markkinointia ja hänestä tulikin ekonomi. Työura vei miehen. Vuosia kului muun muassa Hankkijalla. Aikolan ajatukset elintarviketuotannosta saivat globaalimman suunnan. Hän tajusi varhain, että härkäpapu edustaa seuraavaa ruokatrendiä. Niin Aikola alkoi viljellä kotitilallaan härkäpapua, ensin tuoretta ja sitten puitavaa. Vihreä härkä -tuotenimi sai alkunsa vuosia ennen Härkistä ja Nyhtökauraa.   Aikola jalostaa härkäpaputuotteita: rouhetta ja pastaa, myös gluteenittomana. – Gluteeniton pasta on täysin kotimaisista raaka-aineista tehty. Härkäpavun lisäksi pastassa on tattaria, Aikola kertoo. Ei gluteenittomassa härkäpapupastassa käytetään vielä lisänä italialaista durumvehnäjauhoa, mutta senkin Aikola on vaihtamassa kotimaiseen vehnään. – Suomalaiset elintarvikkeet ovat niin puhtaita, että uskon niillä olevan Euroopan markkinoilla vielä hyvin vahvasti kysyntää. Keski- ja Etelä-Euroopassa viljelyolosuhteet ovat niin haastavat, että viljelijät joutuvat tekemään tuholaistorjuntaa enemmän. Aikola suunnittelee tuotteidensa lanseerausta ulkomailla. Ruotsin markkinat ovat haastavat, mutta Saksassa osataan arvostaa suomalaista, puhdasta ruokaa.   Kalantilainen yrittäjä työllistää itsensä, mutta myös monta alihankkijaa. Enää oman tilan sato Kalannista ei riitä, vaan hän ostaa härkäpapua myös muilta viljelijöiltä. Härkäpavun jalostus valmiiksi tuotteeksi tehdään myös alihankintana. Varastointi on sijoitettu Ohikulkutien varteen, Littoisiin, jossa Aikola itsekin asuu osan vuodesta. – Se on tyypillinen ratkaisu esimerkiksi Ranskassa, jossa monet viljelijät asuvat Pariisissa. Kesä viljellään ja talvikaudeksi siirrytään lähemmäs kuluttajamarkkinoita, hän kuvailee nykyaikaisen farmarin elämää. Aikolan mielestä kuluttajat ovat vihdoin tajunneet sen, mikä ruoka-aitta Suomi onkaan. Lähiruokaa arvostetaan, siitä hän on kiitollinen. – Mutta sen pitäisi näkyä myös siinä hinnassa, mitä viljelijät saavat työstään. Ellei tämä kauppojen halpuuttaminen lopu, meillä ei kymmenen vuoden päästä ole pian enää omaa alkutuotantoa riittävästi. Ruotsi on hänestä varoittava esimerkki siitä, miten politiikalla voidaan tuhota maan oma ruokaturva. Juha-Pekka Aikola toivoo, että Suomessa lähdetään eri suuntaan. – Meillä esimerkiksi Uudessakaupungissa on hyviä elintarvikeyrityksiä, kuten Kalaset ja Sillikonttori. Kunpa vain osaisimme arvostaa itse ja tukea kotimaista tuotantoa ja jalostusta. Aikolaa innostaa paitsi kotimaisen ruuan tuotannon edistäminen myös terveellisen ruuan puolesta puhuminen. – Koen olevani tässä hommassa kuin muusikko bändissä, joka soittaa ruokamusiikkia, musiikkia harrastava mies vertaa. Tilan sikala-ajoista ruokaideologiat ovat muuttuneet. Aikola huomauttaa, että itse asiassa kasvissyöjien määrä sinällään ei ole jyrkästi kasvanut. – Mutta me kaikki syömme enemmän kasviksia ja terveellisemmin, hän vertaa. Härkäpavun kannattaja hänestä tuli sen suuren proteiinipitoisuuden vuoksi. Nyt häntä naurattaa se tilanne, kun hän oli ensi kertaa Helsingin Stockmannilla esittelemässä härkäpapurouhetta ja -pastaa. Oli kesäpäivä ja tiskille tuli minkkiturkissa nainen, joka selvästi oli nauttinut pari kuohuvaa. – Mitäs köyhien ruokaa sinä täällä myyt, nainen totesi halveksuen. Tuskin sanoisi enää.     1 sipuli 1 rkl rypsiöljyä 2 dl kermaviiliä 2 dl härkäpapurouhetta 1 porkkana raastettuna 2 munaa ½ dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja ¾ tl suolaa ¼ tl mustapippuria 2–3 rkl hienonnettua korianteria, basilikaa tai persiljaa   Esikeitä härkäpapurouhetta 10-15 min. vedessä ja mausteisessa vedessä (esim. kasvisliemikuution kera). Kuori ja hienonna sipuli. Pane silppu ja öljy kulhoon ja kypsennä pari minuuttia mikroaaltouunissa tai kypsennä sipulisilppu paistinpannulla. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä noin 5 minuuttia. Kuumenna lettupannu, lisää koloihin nokare rasvaa tai tilkka öljyä ja sitten taikinaa. Paista pihvit molemmin puolin. Annoksesta tulee noin 10 pihviä. Lisäkkeeksi sopii esimerkiksi puolukkasurvos ja raikas salaatti. Lähde: www.martat.fi