Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Perjantairesepti: Tikkupulla

Tässä olisi resepti helpon nautinnan vastaanottajille. Herrankukkarossa olemme erikoistuneet villiruokaan, luontoruokaan ja myös eräruokaan. Tämä resepti tehtiin kerran kiireellä, kun ulkomaalainen asiakas halusi nuotiolla nokipannukahvin lisäksi jotain luontoympäristöön soveltuvaksi. Mielellään sellaista, jota voi itse tehdä. Sehän onnistui yli odotusten. Tee pullataikina ja kauli se noin puolen sentin paksuiseksi levyksi, tai osta kaupan pakkasesta valmista taikinalevyä. Leikkaa veitsellä parin centin levyisiä ja 15–20 cm pituisia soiroja. Kiedo taikina makkaratikkuun tiukasti tai mihin tahansa puutikkuun sen ympäri kietoen ja kiinni ”hitsaten”. Sitten kypsyttämään nuotiolle. Varo laittamasta suoraan tuleen. Parasta tulee hiilloksen päällä. Ei kestä kauaa, kun taikina alkaa ruskistua. Jos oikein haluat nautinnollisuutta mukaan, voi kypsän tikkupullan päälle varistaa (ravistaa) sokeria. Myös ohut hunajaviiva tekee poikaa. Ja siunatuksi lopuksi päälle vielä vähän kanelia. Onpahan hyvää itse tehdyksi nuotioherkuksi. Tässähän kävi niin, että saimme uuden idean vieraillemme tarjoamiseksi rantanuotiolla nokipannukahvin kera. Eksoottisesti. Kaukoitäläisille tarjoamme nokipannukahvin sijaan tietenkin teetä. (Tätä teevedenkin keittoa voi nopeuttaa keittämällä veden valmiiksi edellisenä päivänä ja sitten vaan ennen tarjoamista lämmittää sen nuotiolla.) Maistuu myös tenaville. Ja tenavat tykkää itse tehdystä herkusta. Samalla touhu on mukavaa yhteistä puuhaa Luonnossa. Vinkki: Jos on oikein juhlatuulella, saman voi tehdä piparkakkutaikinasta. Tenavat ovat tuoksusta niin innokkaita, että hätäisemmät syövät tikkupullan jo raakana. Siinä voi myös opettaa ruoan teossa rauhallisuuteen. Kilpaillaan vaikka siitä, kuka raskii kypsyttää kauneimman rusketuksen.