Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Matkavirvoke uudistui Helwin Virvokkeeksi

Mietoisiin vajaa kolme vuotta sitten Raisiosta muuttanut Annu Virtanen pitää tärkeänä sitä, että pienelläkin kirkonkylällä palvelut säilyvät. Niinpä hän toteutti unelmansa ja pyörittää nyt Mietoisissa Kustavintien varrella grillikahvila Helwin Virvoketta. Paikalla kesään asti toimineen Matkavirvokkeen historia ulottuu vuoteen 1952. Nykyinen hirsirakennus on rakennettu 2000-luvun alussa. – Nimi Matkavirvoke varmaan pysyy ihmisten puheissa ikuisesti, mutta päädyin kuitenkin siihen, että vaihdetaan uusi. Se tulee tyttäreni nimestä, Annu Virtanen kertoo.   Virtanen oli käynyt Matkavirvokkeessa asiakkaana ja kuullut edellisen omistajan lopettamisaikeista jo runsas vuosi sitten. Asia oli jäänyt pyörimään mieleen, ja kun asia nyt kesällä tuli uudestaan esille, hän oli valmis tarttumaan toimeen. – Halusin, että tähän tulee kunnon grilli, kun itse oli aina grilliruokaa halutessa pitänyt ajaa Taivassaloon asti. Halusin myös monipuolistaa valikoimaa, koska täällä kirkonkylässä ei ole kauppaa. Että olisi paikka, josta saisi edes sen maitopurkin tai kahvipaketin. Samasta syystä hankittiin myös oluen ulosmyyntilupa. Tiskiltä löytyy niin sämpylöitä kuin salaattia ja leivonnaisia. Grilliruokaa saadaan, kunhan sähkötekniset ongelmat ratkaistaan eli sulakekokoa kasvatetaan. Myös pienimuotoista lounasta on suunnitteilla, ja jäätelöäkin on tulossa kunhan kolmikerrosallas saapuu. – Sämpylät ovat osoittautuneet yllättävän suosituiksi. Ajattelin jo aiemmin, että jos tämä paikka minulle tulee, niin aamukuudelta avaan, koska tässä on aikamoinen työmatkaliikenne, ja miehethän eivät yleensä syö kotona aamupalaa, vaan hakevat mieluummin takeaway -kahvin ja sämpylän. Edellisellä yrittäjällä paikka oli kiinni kesäsunnuntaisin – Virtanen taas ajattelee että silloin se on ehdottomasti oltava auki. – Sitäkin ole miettinyt, että pitäisikö kokeilla yömättöä Karjurockista tuleville, koska seuraava ruokapaikkahan tästä ohi kulkevilla on Turussa.   Tiloja on remontoitu sisältä, puupinnat ovat saaneet valkoisen ja harmaan sävyt. Kalusteet on uusittu ja keskellä tilaa on kattokruunu. – Täällä on nyt omaa värimaailmaani, tuntuu kuin kotiin tulisi. Ja kyllähän joka tytön baarissa pitää bling blingiä olla, Virtanen naurahtaa. Asiakkailta on tullut hyvää palautetta. – Paras kommentti oli yhdeltä nuorelta mieheltä, joka sisään astuessaan totesi, että ”ihan kuin taivaaseen olisi tullut, kun on niin valoisaa”. Ainut haasteellisuus on tilan pienuus. Sen vuoksi esimerkiksi hanaolut jätettiin valikoimasta pois. Terassia ja talon ulkopuolta on tarkoitus uudistaa ensi kesäksi, myös siksi että rakennus kiinnittäisi paremmin ohiajavien huomion.   Yrittäjäksi Annu Virtanen päätyi muutaman mutkan kautta. Hän oli ajanut invataksia kahdeksan vuotta, kun loukkasi selkänsä töissä niin, ettei enää pysty istumaan pitkiä aikoja. Sitten hän työskenteli muutaman vuoden R-kioskissa kunnes muutti tyttärensä kanssa Mietoisiin lähelle siskoaan. Samassa naapurustossa asuu nyt myös kahvilan työntekijä Jenni Tamminen . – Lapsilla on turvallista, kun on tuttuja aikuisia lähellä ja kaveritkin valmiina. Innostuin muuttamaan, kun sisko kehui Tavastilan koulua ja ajattelin että haluan samaa omallekin tyttärelle, kun vaihtoehtona oli iso koulu Raisiossa. Päivääkään en ole katunut enkä takaisin lähtisi. Se häntä harmittaa, että kun he muuttivat Mietoisiin, kylällä oli vielä hammaslääkäri ja neuvolakin, nyt kaikki on keskittynyt Mynämäen keskustaan.   Unelma omasta kahvilasta kasvoi, kun Virtanen työskenteli muutaman kuukauden Neste Mynämäen kahvilassa. Paljon painoi myös halu pitää palvelu omalla kylällä. – Matkavirvokkeessa on ollut vakioporukka, joka on käynyt pelaamassa korttia ja järjestänyt kaikenlaista kuten petankki- ja onkikisoja. Ne saavat edelleen jatkua, se kokoaa porukkaa kasaan, on sellaista tärkeää yhteisöllisyyttä. Kahvilan pihassa on Postin kirjelaatikko ja vieressä Gulfin kylmäasema ja Nesteen Truck-point. Joku on surrut uuden yrittäjän aloittamista, juuri kun alkaa hiljaisempi talvikausi, mutta Virtanen näkee siinä hyviäkin puolia: – Nyt ehtii hyvin ajaa itsensä sisään ja opetella asiat. En tavoittele tässä mitään kuuta taivaalta: jos saisi sen oman toimeentulon ja 1–2 muuta työllistettyä, niin se olisi hienoa.