Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Perjantairesepti: Paahdetut punajuuret

Koskahan maailmalla huomataan, että Suomi on täynnä superruokaa. No, ensin pitää suomalaistenkin sen huomata. Kyllä minä niin itselleni olen naureskellut, kun olen vanhoja ruokareseptejäni selaillut. Niitä äitini ja Lyökinmamman aitoja suomalaisia ruokia. Viime aikoina oikein tieteelliset tutkimukset ovat todistelleet näiden ruokien erinomaisuutta ja terveellisyyttä. Kyllä Suomen kansa on ne tiennyt jo sukupolvien ajan. Nykypolvi tulee hieman jälkijunassa, mutta hyvä kun tulee. Kun 30 vuotta sitten tungin tyrniä ja hunajaa joka paikkaan, naapurit naureskeli. Sitten sekoilin mustikkaan, puolukkaan ja muihin marjoihin. Sitten sieniin ja juureksiin. Mutta nyt punajuuren kimppuun. Jokin aika sitten oli sanomalehdessä artikkeli, joka kertoi punajuuren auttavan mm. laihdutukseen, kolesterolin hyvään tasoon, vatsan hyvinvointiin, vastustuskykyyn ja verenpaineeseen. Ja jopa aivojen verenkiertoon. Kruununa kaikelle, se auttaa seksissä. Punajuuren nitraatti toimii miehellä samalla tavalla kuin erektiolääke. Ei siis enää sinisiä pillereitä, vaan punaisia juureksia. Vaimoille tiedoksi, että jos aviomies rouskuttelee illan pimetessä punajuuria, hänen testoteroninsa on huikeassa nousussa. Siitä se nousu leviää. Parisuhteeseenkin. Tarvitset: 1 kg punajuuria 2 rkl oliiviiöljyä 10 kpl tuoretta timjamin oksaa tai kuivattua timjamia suolaa mustapippuria Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi. Laita punajuurilohkot uunivuokaan. Ripottele pinnalle oliiviöljy ja mausta timjamilla, suolalla sekä pippurilla. Paahda punajuuria uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat kypsiä. Anna jäähtyä muutama minuutti. Tarjoa salaatin, leipäkrutonkien ja parmesanin kanssa.