Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Säilöttynä syksyn sato paranee vanhetessaan

Moni asia paranee vanhetessaan, ja sillä teemalla opastivat myös Wirmon Martat Mynämäessä säilömään syksyn satoa. Ajatuksena oli antaa vinkkejä hiukan erilaisempiinkin makuihin. Yksi kurssin herkuista oli mustikka-salmiakkihillo. – En ole ennen maistanut tällaista, mutta mustikka on hyvää ja turkinpippuri on hyvää, niin varmaan myös sitten hillo, pohti Alakorven marttoihin kuuluva Hanna Kylänpää sekoittaessaan aineksia kattilaan. Alakorven martat saivat kurssin palkinnoksi, kun heidän Marttatyttö -neulegraffitinsa sai eniten ääniä Mynämäen elokuisessa Kun puulla on vilu -neulegraffitinäyttelyssä.     Säilöntään martat haluavat innostaa, koska näin saa sadon monipuolisesti talteen ja itse säilöen tietää varmasti, mitä säilykkeet sisältävät. Säilönnällä pyritään estämään ruoka-aineiden pilaantuminen, haitalliset väri- ja rakennemuutokset sekä säilyttämään ravintoarvo mahdollisimman hyvänä. Säilömiseen kannattaa käyttää vain ensiluokkaisia tuotteita, ja työvälineiden, tölkkien, pullojen ja sulkimien on oltava puhtaita. Kurssilla käytetyt säilöntäreseptit, joista osa ohessa, on kerätty marttojen omien arkistojen kätköistä. Sirkku Punta rohkaisi myös soveltamaan ohjeita oman maun mukaan. Itse hän esimerkiksi on mustikka-salmiakkihillosta innostuneena kokeillut onnnistuneesti myös vadelmahilloon raakalakritsijauhetta. Sitä saa hyvinvarustetuista ruokakaupoista.   Saara Kalluinen antoi kurssilla vinkkejä siitä, miten säilötään prosentit pulloon eli tehdään liköörejä. Mikäli haluaa tehdä niitä vaikka joululahjaksi, nyt on optimaalinen aika aloittaa tekeminen. Myös pakastemarjoja voi käyttää. – Itsellä ajatus liköörien tekemiseen lähti siitä, kun viiniköynnöksessä oli viinirypäleitä paljon mutta ei tarpeeksi viinin tekemiseen, hän kertoi. Kesän makuja hän säilöö myös rommiruukkuun, johon käyttää kriikunoita, luumuja ja marja-aroniaa. – Marjat menevät näissä pahannäköisiksi, mutta sitä ei pidä pelästyä, se kuuluu asiaan. Eivätkä esimerkiksi lakkaliköörin lakat ole roskaa, vaan ne voi keittää sitten vielä hilloksi, alkoholihan haihtuu keitettäessä.   Wirmon martat järjestävät syksyn aikana vielä muutaman kurssin, karjalanpiirakkaillan sekä kyrsäkinkerit.   Mustikka-salmiakkihillo 5 dl mustikoita (myös pakastetut käyvät) 1 dl vettä 3 dl hillosokeria 0,5 dl turkinpippurirouhetta Mittaa aineet kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua kevyesti poreillen 5 min. Kuori vaahto ja purkita puhtaisiin purkkeihin. Säilytä viileässä.   Pulmupuolukat 7–8 litraa puolukoita 1 pkt Pulmu-palasokeria Survo puhdistetut puolukat tilavassa kattilassa tai ämpärissä puisella survimella, jotta neste alkaa irtoamaan, älä kuitenkaan soseuta. Lisää sokeripalat ja pyöräyttele muutamia kertoja. Puolukoita pyöräytellään huoneenlämmössä 1–2 kertaa tunnissa noin 8 tunnin ajan. Valmiissa tuotteessa on upea väri, osa puolukoista on kokonaisia eikä siinä ole vetistä irtonestettä. Säilötään pakastusrasioihin tai lasipurkkeihin. Voidaan pakastaa tai säilyttää jääkaapissa.   Kurkkupikkelssi Mynisläisittäin (noin ämpärillinen, valmistetaan keittämättä) 3 kg avomaan kurkkuja 1 kg sipulia 1 kg sokeria 6–7 dl etikkaa hienonnettua tilliä 1 tl sinappijauhoa 0,5 dl suolaa Väännä kurkut ja sipulit vihannesmyllyssä tai hienonna monitoimikoneen raastimella. Hienonna tilli. Sekoita kaikki aineet niin että sinappijauhe sekoitetaan ensin sokerin kanssa. Purkita.   Suppilovahverohilloke karjalaisittain n. 4 l suppilovahveroita Liemi: 2,5 dl vettä 1 dl etikkaa 1 tl suolaa 4,5 dl hillosokeria 15 neilikkaa 1 kanelitanko Keitä liemi erikseen ja siivilöi mausteet pois. Ryöppää sieniä vedessä muutama minuutti ja kaada vesi pois. Yhdistä mausteliemi sieniin ja keitä n. 10–12 min. Purkita hieman jäähtyneenä.   Hunajamarinoidut valkosipulinkynnet 500 g valkosipuleja 1,5 dl vettä 1,5 dl etikkaa (myös viinietikat käy) 1 rkl suolaa 1 dl hunajaa 1 dl oliiviöljyä (myös muut öljyt käy) 2 chiliä 15 valkopippuria 1 laakerinlehti mausteita oman maun mukaan (esim. meiramia, rosmariinia, rosepippuria tms.) Keitä kynsiä 5 min. ja kuori. Keitä vesi, etikka ja suola. Lisää mausteet ja öljy ja kiehauta uudelleen. Puhtaisiin purkkeihin kynnet, liemi ja kannet päälle. Valmistuu viikossa, säilyy muutaman kuukauden.   Paholaisenhillo 800 g tomaattia 1 sipuli 400 g paprikaa (onnistuu myös ilman) 6–8 valkosipulinkynttä (tai oman maun mukaan) 1 tl suolaa 1 tl mauste- tai mustapippuria tuoretta basilikaa tai oreganoa oman maun mukaan 0,5–1 dl hunaja-omena-viinietikkaa, punaviinietikkaa tai tavallista etikkaa Chiliä oman toleranssin mukaan, esim. 4-6 punaista chiliä noin 0,5 kg hillosokeria (oman maun mukaan) Kiehauta vesi ja kalttaa tomaatit. Voi käyttää myös kuorittuja säilyketomaatteja. Pilko paprika, sipuli, valkosipuli, chili ja basilika sopivan kokoisiksi paloiksi ja laita kattilaan. Kiehauta ja keitä, kunnes nesteet rupeavat irtoamaan ja pehmenemään, noin puoli tuntia – tunti. Aineksen voi hienontaa soseuttajalla tai jättää paloiksi. Lisää hillosokeri kattilaan samanaikaisesti sekoittaen, jatka keittämistä 10–15 minuuttia. Valmis sose kannattaa pistää suoraan kuumana tölkkiin. Anna jäähtyä huoneenlämmössä, säilytä jääkaapissa.       Luumulikööri 35 kpl tuoreita luumuja 35 cl vodkaa 5 murskattua luumun kiveä 1 halkaistu vaniljatanko 1 dl sokeria Halkaise luumut ja poista kivet. Laita ainekset kannelliseen astiaan. Voit lorauttaa mausteeksi myös tilkan Madeiraa. Anna tekeytyä 2 kk huoneenlämmössä pimeässä. Siivilöi, pullota ja anna vielä ”varrota”, että saat maukkaimman lopputuloksen.