Kuluttajat odottavat kalalta tuoreutta ja paikallisuutta

Saaristossa ja rannikolla kala mielletään lähiruokana, ilmenee Turun yliopiston Brahea-keskuksen laatimassa Varsinais-Suomen kalan kulutusta kartoittavassa selvityksessä. Matkailijat toivovat ravintoloilta ja kalakauppiailta kotimaista, paikallista ja mahdollisimman tuoretta kalaa. Kotimainen kalastus ei yksin riitä kattamaan kysyntää Suomessa ja yli 80 prosenttia kaikesta myynnistä olevasta kalasta onkin ulkomaista. Kalan kysyntä kasvoi kesällä 2018, mikä havaittiin myös vähittäiskaupassa. EU:n elintarviketietoasetuksen mukaan tuoreen kalan tai kypsennetyn kalafileen pyyntialue pitää olla myyjällä tiedossa. Selvitykseen vastanneet ammattikeittiöt kertoivat tarjoavansa pääasiassa kotimaista kalaa. Kuluttajakyselyn mukaan lohen ja kirjolohen jälkeen syödyin kalalaji on paikallinen silakka. Silakkaa tulee myyntiin etenkin Selkämereltä, esimerkiksi Uudenkaupungin Pyhämaalta. Myös mausteliemiin säilötyt silakat, nahaton silakkafilee ja savusilakka ovat kestosuosikkeja. Brahea-keskus selvitti kesä-heinäkuussa Varsinais-Suomessa kuluttajilta, ammattikeittiöiltä ja kalakauppiailta paikallisen kalan käyttöön liittyviä seikkoja sekä toiveita saariston alueen ravintoloiden kalaruuille. Selvitys toteutettiin osana Paikallisen kalan asiakaslähtöinen tuotekehitys ja arvon lisääminen Turunmaalla -hanketta.