Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Ruokatorilla makuja ympäri maailman

Torstai-illan Uudenkaupungin Demokadun elokuvaillan yhteydessä järjestettävän ConFusion-ruokatorin maisteluannoksia valmisteltiin pitkin päivää. Ensimmäiset kokit saapuivat Makuvakan keittiötiloihin torstaina jo aamuyhdeksältä. Puolen päivän aikoihin keittiössä hyöri neljä kokkia ja padoissa sekä kattiloissa valmistui muun muassa nigerialaista, meksikolaista, iranilaista ruokaa sekä amerikkalaisia jälkiruokia. Illaksi valmistuu kahdeksaa eri ruokalajia, jokaista noin 100 annoksen verran. Uusikaupunkilainen Eeva Adigwe kuorii parhaillaan porkkanoita. Hänen takanaan on hautumassa kattilallinen tomaattista naudanlihakastiketta, joka on jo valmista iltaa varten. Seuraavaksi hän valmistaa sekä kasvis- että lihaversiot meksikolaisesta chili con carnesta. – Teen nigerialaista ja meksikolaista ruokaa. Nigerialainen ruoka on minulle tuttua aviomieheni kautta ja meksikolaiseen ruokaan tutustuin, kun olin vaihdossa Yhdysvalloissa, Adigwe kertoo. Nigerialaisessa keittiössä kaikki ruoat tehdään itse alusta alkaen. Keittiölle ominaista chilin ja curryn käytön lisäksi ovat muun muassa jamssin ja keittobanaanien käyttö. Öljyä käytetään runsaasti kaikkeen ruoanvalmistukseen. Tomaattinaudanlihakastikkeeseen Adigwe on laittanut chiliä, currya, lihalientä, grillimausteita, suolaa, valkosipulia, sipulia sekä paprikoita. – Teemme tätä ruokaa perheen kanssa usein. En osaa sanoa tarkkoja ainesosien määriä, koska maistelen ruokaa samalla ja lisäilen aineksia maun mukaan, Adigwe lisää. Meksikolaiseen chili con carneen hän puolestaan laittaa porkkanaa, erilaisia paprikoita, chiliä, valkosipulia, maissia, erilaisia papuja, naudan jauhelihaa, jauheliha- ja grillimaustetta, tomaattia ja currya. – Ilmoittauduin ilolla mukaan ruoanlaittajaksi. Odotan illan tapahtumaa innolla. Mukavaa, että kaupungissa järjestetään jotakin erilaista, suurtalouskeittiön ammattilainen Adigwe paljastaa. Viereisellä liedellä vehmaalainen Mohamad Pishro loihtii iranilaisen vihreän padan eli ghormeh sabzin pohjaa. Kattilassa kiehuu naudan luita, jotta kastikkeeseen tarvittava kirkas neste saisi mahdollisimman paljon makua. Hän on käsitellyt persiljat, korianterit, sipulinvarret ja sarviapilat pieneksi silpuksi ja kypsentää niitä pannulla. – Ghormeh sabz tarkoittaa suomeksi vähän paistettua kasvista. Tässä tapauksessa lisään siihen vielä naudanlihaa, joten annoksesta tulee ruokaisampi. Tekemäni ruoka on oikein suosittua Iranissa, Pishro kertoo. Pishron mukaan iranilaisissa ruoissa käytetään paljon mausteita, mutta ruoka ei saa olla tulista. Makua tuodaan musta- ja valkopippurin, curryn ja sahramin avulla. Ja maailman paras sahramihan kasvaa Pishron mukaan Pohjois-Iranissa. Ruoanlaitto kuuluu Iranissa perheen äidille. Ruokaa haudutetaan tuntikausia, ennen kuin muu perhe saapuu aterialle. – Olen ollut töissä sekä ravintolassa että kalatehtaalla, joten ruoka-ala on minulle tuttua, Pisrho toteaa. Iranilaisille riisi on vähän samanlainen lisuke kuin peruna suomalaisille. Sitä syödään joka aterialla ja se käy kaiken kanssa. – Kotona Vehmaalla syömme tosin enemmän suomalaista kuin iranilaista ruokaa, mutta molemmat maistuvat minulle, Pisrho sanoo. Uusikaupunkilainen Granger Simmons ja hänen Amerikasta vierailulle saapunut äitinsä Patricia Reed valmistavat kirsikoilla ja ananaksella koristeltavaa upsidedown-kakkua eli keikauskakkua. Kakun taikinaan tulee runsaasti ruskeata sokeria, voita ja vaniljauutetta. – Niin me Amerikassa saamme maun kaikkeen, laitamme voita ja sokeria, Reed nauraa. Reed valmistaa keikauskakkua sekä juhlana että arkena. Se käy joulupöytään ja sunnuntaipäivällisen jälkiruoaksi. Kakku on helppo tehdä ja siitä tulee siistin näköinen, kunhan se valmiina käännetään ympäri. – Valmistamme illaksi vielä suolakaramellibrownieta sekä ananaskookoskakkua. Äitini on se syy, miksi olen rakastunut ruoanlaittoon. Hän näyttää niin hyvää esimerkkiä, Simmons kehuu. Iranilaista vihreää pataa eli ghormeh sabz riisin kanssa (kuudelle) 800 g naudanpaistia 300 g kidney-papuja (1 tölkki säilykkeenä) 1–2 sipulia 4 nippua persiljaa 1 nippu korianteria 1 nippu sipulinvarsia 1 nippu sarviapilaa (ruokalusikallinen kuivattua sarviapilaa) 4 kuivattua sitruunaa kurkumaa ruokaöljyä suolaa pippuria 6 dl basmatiriisiä sahramia Silppua persilja, korianteri, sipulinvarret ja sarviapilat. Hauduta niitä hetki ruokaöljytyllä pannulla. Pilko nauta pieniksi paloiksi, paista ne öljytyllä pannulla kypsäksi. Laita liha ja silputtu sipuli kattilaan, lisää vettä niin, että ne peittyvät, lisää kurkuma, suola ja pippuri sekä sipulit. Anna hautua useita tunteja, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi pavut, yrtit ja kuivatut sitruunat pataan. Keitä riisi ja mausta se sahramilla.