Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Toivosen Lähikalalle kaksi Artesaaniruoan SM-voittoa

Mynämäkeläinen Toivosen Lähikala tunnetaan nyt myös valtakunnallisesti huipputuotteistaan. Saija ja Jukka Toivosen kalayritys voitti kaksi kultamitalia Artesaaniruoka SM 2020 -kilpailuissa. Raisiossa järjestettyyn kilpailuun osallistui 66 yritystä ympäri Suomen ja 134 tuotetta kilpaili kisassa suomenmestaruudesta 10 eri kategoriassa. Toivosen Lähikala sai kultaa lämminsavukala-kategoriassa sekä säilötty kala -sarjassa. Kalatuotteiden tuomariryhmän puheenjohtaja Jonas Harald kiitteli tuotteiden moninaisuutta. Tuomaristo arvosti erityisesti Toivosen Lähikalan säilöttyä Juhlalahnaa, koska siinä raaka-aineena on käytetty kuluttajien vähemmän arvostamaa lahnaa. Tuomaristo arvioi, että tuote on erinomainen tonnikalan korvike. – Haluamme edistää lahnan menekkiä. Suomalaisissa täyssäilykkeissä on muikkua ja särkeä. Me halusimme käyttää lahnaa, jotta ihmiset söisivät sitä enemmän ruokana, Saija Toivonen perustelee. Juhlalahnassa ei ole lainkaan lahnalle tyypillisiä piikkejä. – Kala on jalostettu sellaiseen muotoon, että piikit katoavat. Kun täyssäilyke laitetaan autoklaaviin kypsymään, siinä piikit häviävät. Juhlalahnan mausteina on käytetty omenaa ja pihlajanmarjaa sekä tietenkin suolaa. Toivosen Lähikalan asiakkaille tuote on jo tuttu, sillä sitä on ollut myynnissä, kuten myös kilpailussa toista menestynyttä tuotetta, Savulankkua. Savulankussa on käytetty silakkafilettä. – Silakkafileitä ladotaan levyksi, tuote pakastetaan, sahataan lankuiksi, maustetaan ja savustetaan, Toivonen kertoo. Toivosen Lähikala on jalostanut kalaa vasta parin, kolmen vuoden ajan, mutta Toivoset ovat työskennelleet kalastajina parikymmentä vuotta. Saija Toivonen arvelee, että kalan hyvästä tuntemuksesta on hyötyä jalostuksessa. – Vaikka olemme tehneet jalostusta vain lyhyen aikaa, omassa ruokapöydässä kalaa on ollut aina. Sieltä niitä ideoita pursuaa. Hän myöntää, että heillä olisi ollut valmiina kilpailuun kolmaskin tuote, mutta he päättivät lähteä kisaan vain kahdella tuotteella. – Lähdetään sitten ensi vuonna sillä kolmannella tuotteella kisaan, Saija lupaa. Toivosen Lähikala oli Vakan alueelta ainoa yritys, joka pääsi kilpailussa mitaleille. Muut voittajayritykset Varsinais-Suomesta olivat Turunmaan saaristosta sekä Paattisilta. Seuraava Artesaaniruoka SM -kilpailu järjestetään Ahvenmaalla 18. – 20.3.2021.   Huom. Juttuun lisätty jälkikäteen yrittäjän kommentit.