Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Opiskelijaruokaa Tampereelta

Tampereella opiskeleva tytär ilmoitti, että nyt vietetään lihatonta lokakuuta. Ja kyseltiin, miten aion siihen osallistua? Lihaton lokakuu -kampanja lähti käyntiin vuonna 2013, kun Docventures-sarjasta tuttu Riku Rantala yllättäen haastettiin radio-ohjelmassa kuukauden mittaiseen kokeiluun. Sen jälkeen on kampanjoitu vuosittain. Kampanjan aikana on tarkoitus panostaa kasvisruokaan ja vähentää lihansyöntiä merkittävästi. Tai jopa lopettaa lihansyönti kokonaan. Kuukauden kokeiluun sekasyöjän on helppo osallistua, sillä vaihtoehtoja riittää. Lokakuun aikana lihan voi korvata esimerkiksi jollain seuraavista tuotteista: herneet, linssit, kauravalmisteet, pavut, pähkinät, soijavalmisteet, siemenet tai sienet. Kasvisruoan kokkaamisesta on tullut muodikasta ja helppoa, sillä ruokakaupoissa on runsas kasvis- ja vegaanivalikoima. Kasvisruokaan on kiinnitetty huomiota entistä enemmän myös ravintoloissa ja lounaspaikoissa. Ja kasvisruokailuun suhtautuminen yleisesti on suvaitsevampaa. Virallisten suositusten mukaan lihan syönti olisi hyvä pitää alle 500 grammassa viikossa. Ongelmana ei oikeastaan ole lihan syönti, vaan lihan liiallinen syönti. Parempi vaihtoehto on suosia punaista täyslihaa eikä pitkälle prosessoituja lihavalmisteita. Vaalea liha on vielä parempi valinta. Lihan kulutuksen vähentäminen on hyväksi niin terveydelle, ilmastolle kuin omalle taloudelle. Tampereelta lähetettiin tämä ohje kokeiluun, mutta olen muokannut sitä hieman. Vegaanisen lasagnesta saa maitotuotteet vaihtamalla. Mustapapulasagne 12 kpl lasagnelevyjä 1 tlk yrtti-tomaattimurskaa 1 pkt mustapapuja 1 punasipuli mustapippuria suolaa paprikajauhetta   Juustokastike 50 g voita tai margariinia 1 dl vehnäjauhoja 6–7 dl kevytmaitoa suolaa mustapippuria juustoraastetta Valmista ensin juustokastike. Sulata kattilassa rasva ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kaada maito mukaan ja sekoita ja kiehauta tasaiseksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita lopuksi joukkoon juustoraaste. Tee paputäyte paistinpannulla. Paistele silputtu punasipuli kevyesti. Sekoita mukaan musta- pavut, tomaattimurska ja mausteet. Kaada vuoan pohjalle kerros mustapapukastiketta ja levitä päälle lasagnelevyt. Kaada levyjen päälle juustokastiketta. Täytä näin vuoka. Viimeiseksi kerroksen päälle voit vielä lisätä kerroksen juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Tiina Perähannu-Silvola