Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Miten kalatalouden käy?

Vielä 1980-luvun alussa suomalaisten syömästä kalasta oli puolet kotimaista. Nyt tuontikalan osuus on jo yli 80 prosenttia. Miten arvioit kalatalouden kehittyvän Suomessa, Länsi-Suomen Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Petri Rannikko? – Arvelisin että rannikkokalastuksessa kehitystä ohjaa hylje. Kalastus menee kohti rysiä ja nuottia ja verkkokalastus jää vähemmälle, mikä myös tehostaa kalastusta. Perinteisten lajien rinnalle kalastuksen kohteeksi tulevat myös särkikalat ja kuore. – Uusia kalastajia alalle on ollut vaikea saada, mutta vanhojen kalastajien tilalle kuitenkin saataneen nuorempia toimijoita, joiden pärjääminen perustuu tehokkaisiin pyyntimuotoihin ja uusiin markkinakanaviin. Vähemmästä saaliista saa paremman hinnan jalostamalla tai suoramyynnillä. Kuluttajat kuitenkin syövät yhä enemmän kalaa. Uskotko tämän trendin jatkuvan? – Kala on haluttua ja terveellistä ravintoa ja sen kysyntä tulee vain kasvamaan. Uusien kuluttajatuotteiden kehittäminen särkikaloista on johtanut ajoittain jopa kalapulaan. Tämä kertoo hyvin kalan suosion ruokavaliossa. – Tuotekehitys tulee varmasti jatkumaan ja tarve kotimaiselle kalalle on tulevaisuudessakin kova. Tuotekehitystä tehdään erityisesti niiden lajien kohdalla, joiden saatavuus on hyvä ja saalismäärät suuria. – Toivottavasti myös silakan käyttö ihmisravinnoksi kasvaa ja saadaan vihdoin kehitettyä vetovoimainen kuluttajatuote lisäämään sen elintarvikekäyttöä.