Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Pientä säätöä mausteilla

Thairuokaa on helppo valmistaa ihan tavallisen ruokakaupan tuotteilla, sillä pienestäkin kaupasta löytyy hyllyllinen eksoottisia ja värikkäitä pulloja ja purkkeja. Tämä helppo kanakastike on ystäväni Teijan ohje, jonka hän on oppinut kädestä pitäen thaimaalaiselta ystävältään. Sain maistaa mukavan tulista ruokaa ensi kerran Teijan luona synttärijuhlissa, kun ulkona oli musta helmikuun yö. Kun tein Teijan antamalla ohjeella ruokaa itse ensi kerran, se ei todellakaan maistunut samalle. Ajatukset eivät liittäneet lämpöön ja Kaukoitään, vaan siihen, mikä meni vikaan. Pyysin Teijan opastamaan maustamisen kanssa. Tällä kertaa ruoka onnistui ja oli aivan ihanaa. Mausteiden määrää on hankala yksiselitteisesti kirjoittaa ohjeeseen, mutta yritetään kuitenkin. Red curry 500 g maustamattomia broilerin rintapaloja 1 pussi wokvihanneksia 3 rkl ruokaöljyä 3 – 5 tl punaista currytahnaa 1 tl sokeria 1 tlk kookosmaitoa noin ⅓ pullo kalakastiketta (60 ml pullo) 10 kaffirlimetin lehteä Suikaloi broileri pieniksi paloiksi. Kuumenna paistinpannu, teflonkattila tai wok-pannu kuumaksi. Lisää pannulle 3 ruokalusikallista öljyä. Lisää joukkoon aluksi 3 teelusikallista punaista currytahnaa, varo mahdollisia roiskeita. Herättele tahna sekoitellen. Lisää kanat ja paista kauniin värisiksi. Lisää wokvihannekset mukaan. Sirota päälle 1 teelusikallinen sokeria. Anna kypsyä hetki ennen kuin kaadat pataan kookosmaidon ja 1 desilitra vettä. Sekoita hyvin ja pidä liesi sen verran pienellä, että kastike ei enää kiehu. Sitten tulee hankala vaihe, eli lisätään maun mukaan kalakastiketta, me lisäsimme sitä noin ⅓ pullon. Maistele. Jos tarvitset vielä lisää tulisuutta, kuumenna öljytilkassa lisää currytahnaa ennen ruokaan lisäämistä. Taidokkaalla maustamisella ruokaan ei tarvitse lisätä ollenkaan suolaa. Näissä makuasioissa on vain pakko luottaa omaan makuunsa. Kun kastike on mieleistäsi, silppua pinnalle kaffirlimetin lehtiä. Poista lehdistä lehtiruoti ennen silppuamista. Tarjoile jasminriisin kanssa. Kaffirlimetin lehtiä myydään pakasteena aasialaisissa ruokakaupoista. Lehtiä voi löytää myös kuivattuina. Jos ostat samasta kaupasta myös currytahnan ja kalakastikkeen, niin voit ainakin puolittaa antamani määrät. Tässä määrät ovat marketin mausteille, jotka ovat huomattavasti miedompia. Vielä muutama varoituksen sana. Älä ota selvää, mitä kalakastike on tai miten se valmistetaan, sillä oikeasti et halua tietää.