Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Saaristolaisleipää ja siikakeittoa

Miten tehdään saaristolaisleipä? Appelsiinimehua – ei voi olla totta. On se. Ja sen jälkeen hiivaa, suolaa siirappia, kaljamallasta, ruista, hiivaleipäjauhoja ja vettä. Enää tärpätti puuttuu, tulee maallikko ruuanlaittajan mieleen. Vehmaan Himoisissa toimivan Saariston Leivän yrittäjä Mia Hedenström pyytämälläkään paljasta omien tuotteidensa Saaristolaislimpun, Saaristolaisleivän tai Saariston hedelmäleivän reseptiä. Yllä olevat yleiset ohjeet hän suostuu antamaan. – Saaristolaisleipä on monikäyttöinen. Se sopii sellaisenaan teen ja kahvin kanssa. Kesäiseen§ grillaukseen se sopii erinomaisesti. Kalatahnat, voimakkaat juustot, sulatejuustotahnaa ja valkosipuli-persilja-silppua päälle. Siinä on oiva kesäinen välipala. Erityisen hyvin Mia Hedenström sanoo saaristolaisleivän sopivan kalakeiton palanpainikkeeksi. Voisiko hän antaa kalakeiton valmistusreseptin. – En. Soita Salosen Pirjolle. Soitetaan, ja sieltähän vastataan. – No minähän, näitä keittoja säveltelen. Viimeksi tein siikakeiton. Ja se tapahtui näin: otetaan noin kilon painoinen siika, joka fileerataan ja nypitään. Ruotoja ei tungeta biojäteastiaan, vaan niistä keitetään liemi pippurin, laakerinlehtien ja vähäisen suolamäärän kanssa. Keittoaika noin puoli tuntia. Liemen annetaan rauhassa jäähtyä, jotta se kunnolla ottaa arominsa. Liemi siivilöidään ja siihen lisätään aiemmin fileerattu ja nypitty siika sekä uudet perunat, porkkanat ja sipuli – varsineen. – Ei se keittoaikaa vaadi kuin parikymmentä minuuttia. Uudet perunat kypsyvät nopeasti, ja porkkanat ovat parhaimmillaan puoliraakoina rapeina. Minä teen valkoista kalakeittoa, mutta en koskaan maidolla. Kermaa sen olla pitää. Lisäsin keittoon vielä kylmäsavustettua siikaa. Ei huonoa. Mia Hedenström oppi saaristolaisleivän teon lastensa isoäidiltä Rymättylässä. Itsenäisenä yrittäjänä hänellä tulee 20 vuotta täyteen ensi vuonna. – Saariston Leivän perustin 2006 ja täällä Himoisissa olen toiminut yhdeksän vuotta. Kesä on sesonkiaikaa. Vierailijoita, matkailijoita ja turisteja riittää. Meillä on kaikkiaan 40 jälleenmyyjää eri puolilla Varsinais-Suomea, sanoo Mia Hedenström.