Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Onnellisten vuohien tila – Pajapellon kuttulan asukkaat saavat laiduntaa vapaina

Pajapellon kuttulan laitumilla Vehmaalla käyskentelee joukkio onnellisia suomenvuohia. Maria Etu-Prami hankki ensimmäiset kuttunsa vuonna 2015 Laitilasta. Kuttuja piti tulla ensin kaksi, mutta lopulta niitä muuttikin Etu-Prameille neljä kappaletta. Tällä hetkellä Etu-Prameilla on kahdeksan kuttua ja kaksi kiliä – Vuohet ovat hyvin seurallisia eläimiä, ja niitä pitäisi olla aina vähintään kolme kappaletta, sillä yksinäinen vuohi masentuu. Tavallaan ne ovat kuin koiria: ne leimautuvat ihmiseen ja oppivat jopa temppuja. Jokaisella on myös aivan oma luonteensa, kertoo Maria Etu-Prami. Vuohilla on myös oma hierarkiansa, ja ne tietävät, kuka on joukon johtaja. Pajapellon kuttulan johtajakuttu on 10-vuotias Helka, joka viettää jo ansaittuja eläkepäiviä eikä sitä enää lypsetä lainkaan. Vaikka Maria Etu-Prami valmistaakin harrastuksenaan vuohien maidosta erilaisia tuotteita, vuohia ei silti pidetä tuotantoeläiminä, vaan lemmikkeinä ja rakkaina perheenjäseninä. – Hyödynnämme vain kuttujen maitoa. Meiltä on silloin tällöin käyty kysymässä, myymmekö vuohia teuraaksi, mutta syötäväksi emme perheenjäseniämme myy, Etu-Prami kertoo.   Vuohenmaito on lähinnä äidinmaidon koostumusta, ja se sopii hyvin myös niille, jotka kärsivät laktoosi-intoleranssista. Nykyisin vuohenmaitoa käytetään monesti myös emon maidon korvikkeena koiran-, kissan- ja pupunpoikasille. – Eilen meiltä pyydettiin vuohenmaitoa alpakkavauvalle, jonka emo oli kuollut synnytyksessä, kertoo Etu-Prami. Pajapellon kuttulan suosituin tuote on kreikkalaisen feta-juuston kaltainen Vehmis-juusto. Kuttujen maidosta valmistuu myös raejuustoa, leipäjuustoa, jukurttia, viiliä ja jopa toffeeta. Tuotteita viedään myös Reko-myyntiin, jos niitä jää oman käytön yli. – Kun hankimme ensimmäiset kuttumme, huomasin, että ne tuottavat niin paljon maitoa, ettemme saa millään kaikkea käytettyä oman perheen voimin. En halunnut heittää hyvää maitoa viemäriin, joten ryhdyin ottamaan selvää, mitä vuohenmaidosta voi valmistaa, ja tuotevalikoima on kasvanut siitä lähtien koko ajan, Etu-Prami hymyilee.   Vuohet kaipaavat aktiviteetteja, ja niitä ei Pajapellon kuttulan asukkailta puutu. Vuohet pääsevät liikkumaan vapaasti myös perheen pihalla, ja ahmattien suihin on kadonnut ruohon lisäksi myös pihakuusia, omenapuita, marjapensaita ja kukkaistutuksia. – Joulun jälkeen moni vehmaalainen toi meille joulukuusensa, sillä ne ovat vuohien herkkua, Etu-Prami kertoo. Kuttulan asukkaat siis syövät erittäin monipuolisesti, mutta yhtälailla monipuolisesti voi käyttää kutunmaitotuotteita. – Vehmis-juusto sopii erinomaisesti muun muassa salaatteihin, pitsaan ja makaronilaatikkoon. Juustopurkin öljynkin voi uusiokäyttää vaikkapa lihojen marinadissa. Jukurtit ja viilit jokainen voi maustaa oman mielensä mukaisiksi, Etu-Prami vinkkaa.