Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Rakkaus jäätelöön poiki jäätelötehtaan – Tiina Myllymäki on opiskellut artesaanijäätelön valmistusta Italiassa

Kun Tiina Myllymäki sai 15 vuotta sitten lapsiltaan joululahjaksi pienen jäätelökoneen, hänen mielessään alkoi itää haave, joka on jo toteutunut osittain. Kun pieni jäätelökone ei enää vastannut tarpeisiin, Myllymäki hankki järeämmän jäätelökoneen, ja vuonna 2017 syntyi italialaistyyppistä jäätelöä valmistava Postitien Jäätelö. – Olen aina ollut perso jäätelölle. Ennen kuin sain ensimmäisen jäätelökoneeni, valmistin jäätelöä kotona sähkövatkaimen avulla. Jäätelökoneen myötä prosessi nopeutui, jäätelöä valmistui enemmän ja siitä riitti myös ystäville ja sukulaisille, Tiina Myllymäki kertoo. Myllymäki halusi perehtyä jäätelön valmistamisen saloihin syvällisemmin, joten hän lähti opiskelemaan alaa maahan, jossa valmistetaan maailman parasta jäätelöä: Italiaan. – Bolognassa on Carpigianin Gelato-yliopisto, jossa osallistuin vuonna 2015 jäätelön valmistuksen peruskurssille ja peruskurssin innoittamana myös jatkokurssille. Kursseilla oli osanottajia ympäri maailman, Islannista Afrikkaan saakka. Monien kanssa pidän yhteyttä vieläkin, sanoo Myllymäki.   Kun päätös jäätelöyrittäjyydestä oli tehty, Myllymäen täytyi vielä löytää tuotantotilat jäätelön valmistukselle, ja ne löytyivät Uudestakaupungista. – Makuvakka tarjosi käyttööni tuotantotilat. Olen yhä edelleen Makuvakan vuokralainen, mutta toista vuotta sitten siirsin tuotannon Novidan ammattioppilaitoksen opetuskeittiön tiloihin, kertoo Myllymäki. Kun Myllymäki valmisti ensimmäiset jäätelöeränsä myyntiin, ei ollut varsinainen jäätelönmyynnin huippusesonki. Postitien Jäätelön ensimmäinen erä nimittäin rantautui Pakkahuoneen joulupuotiin marraskuussa. – Vuodenajasta huolimatta erä meni hyvin kaupaksi. Valikoimassa oli tuolloin jouluisia makuja, kuten kardemumma-kinuskia, hunaja-lakkaa ja suklaata. Nuo ensimmäisen erän maut ovat yhä suosittuja ja valmistan niitä vieläkin, Myllymäki muistelee. Uusia makuja jäätelöyrittäjä kehittelee jatkuvasti. – Pienissä jäätelöerissä on se hyöty, että jos jokin makuyhdistelmä ei toimikaan, sitä ei jää valtavia eriä varastoon. Yhden naisen yrityksessä jäätelönvalmistus on käsityöprosessi, ja senkin vuoksi yksittäiset erät ovat pienehköjä, Myllymäki sanoo. Tällä hetkellä valikoimassa on parisenkymmentä eri makua. Ideoita makuyhdistelmiin Tiina Myllymäki saa muun muassa erilaisista kakkuresepteistä. Myös vuodenajat ja raaka-aineiden saatavuus on otettava huomioon, sillä suurin osa raaka-aineista hankitaan lähiseudulta. Postitien Jäätelön uusin tuote on puolukka-piimäjäätelö, ja siihen yrittäjä kävi poimimassa puolukat omin käsin.   Koulutukseltaan Tiina Myllymäki on maatalous- ja metsätieteiden maisteri, ja hän toimii muun muassa ympäristökonsulttina. Jäätelön valmistus on siis vain yksi osa yhden naisen monialakonsernin toimintaa. Myllymäen haaveissa kuitenkin siintää kokopäiväinen jäätelöyrittäjyys. – Hienointa tässä on se, että voin käyttää luovuuttani tuottavalla tavalla. Suikkilassa sijaitsevassa myymälässäni myös näen asiakkaita kasvokkain ja saan keskustella heidän kanssaan. Monet kyselevät usein uusia makuja, sillä asiakaskuntani tietää, että kehittelen jatkuvasti uusia makuyhdistelmiä. On ollut myös hienoa huomata, että tämänkin ikäisenä oppii jatkuvasti uutta, ja oppiminen inspiroi aina, Myllymäki hymyilee. Vaikka jäätelön valmistus on jo hyvin Myllymäen hyppysissä, hän haluaa kehittyä alalla vieläkin paremmaksi. Lähipäivinä alkaakin kauan odotettu Gelato-yliopiston verkkokurssi.