Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Kotimaista omenaa italialaiseen omenapaistokseen

Kotipihalla nojailee toisiinsa kaksi omenapuuta, vähän samaan tapaan kuin Juha Tapion laulussa ”Kaksi vanha puuta sateen pieksämää”. Valkeakuulas kasvaa lähes vaakasuunnassa ja hakee tukea kaneliomenasta. Puuta ei kuitenkaan hennoisi kaataa pois, koska se kasvattaa mehevää omenaa. Kaneliomenoita vaivaa pieni koko. Ja linnut käyvät omenoita nokkimassa. Kun nokkisivatkin yhden omenan kerrallaan, mutta kun pitää jättää jokaiseen merkkinsä. Omenasato on määrältään runsas, mutta ei kovin laadukas. Lintujen lisäksi lähes jokaista omenaa on jo toukka ehtinyt maistamaan tai sitten on muodostunut omenarupea kuoreen. Paljon on jouduttu huonoksi menneitä omenoita siis kantamaan puutarhajätekompostiin. Pilaantuneita omenoita ei saa laittaa avokompostiin, sen sijaan ne voi viedä biojätteen kierrätykseen tai vain omenoille varattuun kierrätyspisteeseen. Jos hyvää omenaa on yli omien tarpeiden, niin portin pieleen voi laittaa korin tai ämpärin, jonka kylkeen on tekstattu lappu “Saa ottaa”. Parhaimmillaan kyltin vieressä on vielä muovipussi omenoita varten, ettei tarvitse herkkuja taskuissa kantaa. Omenoita voi tarjota myös paikallisille metsästysseuroille eläinten ruokintapaikoille. Erityisesti omenat ovat peurojen herkkua. Käytän omenat uunihillon valmistukseen ja tähän helppoon italialaiseen omenajälkiruokaan. Omenapalat pilkotaan sen mukaan, miten toukan syönniltä välttyneitä palasia saa viipaloitua. Mausteeksi omenapalojen pinnalle sopii kaneli, varsinkin jos omenat ovat kovin miedon makuisia. Itse tykkään kuitenkin enemmän reippaasta sitruunan mausta. Italialainen omenapaistos 8–10 omenaa 1/2 tl kanelia tai 1/2 luomusitruunan kuoriraaste Taikina: 150 g voita 1 dl sokeria 1 kananmuna 1 3/4 dl vehnäjauhoja Pinnalle: reilusti mantelilastuja   Voitele piirakkavuoka kevyesti voilla. Siisti ja pilko omenat, kuori ne tarvittaessa. Lado omenapalat vuoan pohjalle ja ripottele päälle joko kanelia tai sitruunan kuorta. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Lisää jauhot mukaan ja sekoita kevyesti. Kaavi taikina omenalohkoille ja levittele nuolijalla omenoiden päälle, pinta saa jäädä epätasaiseksi, uuni kyllä hoitaa homman loppuun. Ripottele päälle vielä mantelilastut. Paista 200 asteessa alatasolla noin 30 minuuttia. Ennen tarjoilua anna piiraan jäähtyä vähän aikaa. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa. Tiina Perähannu-Silvola