Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Maustekirveli auttaa muut maut esille – Yrttiviljelijä kylvi korona-avuksi uusia kokeiluja

Taivassalossa toimiva Vakka-Yrtti saa viimeisen tilauksen arkipäivisin puoli kolmen aikaan iltapäivällä. Kello kuudelta sadan gramman puntteihin pakatut maustekirvelit, lipstikat, tillit, basilikat ja rucolat ovat jo Turussa, josta niiden matka jatkuu Helsinkiin. Yrityksen valttina ovat ketterät toimitukset, joiden luotettavuudesta yrittäjä Maarit Virta pitää tiukasti kiinni. – Alalla kaikki elävät kädestä suuhun, eikä kukaan halua pitää varastoja. Poikkeamme isoista toimijoista siinä, että meiltä ei tarvitse tilata viikkoa ennen. Mutta on siinä taituroimista, hän sanoo. Virta on toimittanut yrttejä ja kuorittuja vihanneksia vähittäis- ja ravintolatukuille pian 20 vuotta, ja uskaltaa nyt sanoa, että on saanut jalkaa vähän jo oven rakoon. – Yhtään oharia ei olla asiakkaalle tehty. Kovan työn pystyisi tärvelemään lyhyessä ajassa, hän sanoo. Tila antaa toimeentulon yrittäjän lisäksi kuudelle työntekijälle ja kuljettajalle ympäri vuoden. Yrttien viljelyä tukee kuorimotoiminta. Palsternakat ja maa-artisokat lähiseudulta, Simosta peräisin olevat Lapin puikulat sekä tuontitavarana saapuvat inkiväärit kuoritaan käsin ja toimitetaan eteenpäin vakuumeihin pakattuina. – Kuorimme vaikeita vihanneksia käsityönä. Myös porkkana ja sipuli pyörivät siinä mukana, Virta kertoo. Vihannesten kuoriminen työllistää vähemmän kesällä, jolloin on aikaa keskittyä yrtteihin. Avomaalla kasvaa 2,5 hehtaarin alalla tilliä. Kun keväällä korona näytti heikentävän erityisesti kuorimopuolen näkymiä, Virta otti kasvihuoneeseen uusina yrtteinä kokeiluun maustekirvelin ja lipstikan. – Piti reagoida nopeasti tilanteeseen, ja päätin panostaa tänä vuonna viljelyyn normaalia enemmän. Maalis-huhtikuussa alettiin viikon välein kylvää. Itsestä piti saada irti se, että lähti pellolle, vaikka mieli oli maassa. Ei ollut mitään hajua, kuinka tuotteiden kanssa käy, Virta sanoo. Agronomiksi ja puutarhuriksi kouluttautunut Maarit Virta on kotoisin tilalta, jossa Vakka-Yrtti toimii. Vanhemmilla oli puolenkymmentä lehmää, 200–300 kanaa, avomaankurkkua ja mansikkaa. Virta tuli tilalle vuosituhannen vaihteessa. Hän oli työskennellyt Vakka-Yrtti -nimisessä hankkeessa, josta myöhemmin tuli osuuskunta. Sen toiminnan hän osti itselleen. – Tila on maatilaksi armottoman pieni, mutta tarpeeksi vahvasti erikoistunut. Isoja halleja en ole lähtenyt rakentamaan, vaan pitänyt tuotteissa tietyn valikoiman. En halua, että toiminta riistäytyy käsistä ja kasvaa liian isoksi, hän sanoo. Pienuus ja ketteryys ovat osoittautuneet korona-aikana hyväksi. Yrttivalikoiman monipuolistaminen kannatti. – Maustekirveli on eri tuote kuin voimakkaampi saksankirveli, jota käytetään myös kuivattuna. Maustekirvelin maku on hentoisempi, vähän anis- tai lakritsimainen, ja sitä käytetään tuomaan muiden yrttien ja raaka-aineiden makua esille, Virta kertoo. Koska kasvi on hento eikä kestä pitkiä kuljetuksia, ulkomaan tuontitavara ei pysty niin kilpailemaan sen kanssa. Virran oma maustesuosikki on lipstikka, jota hän käyttää liharuokiin ja keittoihin. – Työntekijäni ovat kotoisin pääasiassa Ukrainasta, ja heillä yrttiä ei käytetä lainkaan ruokaan. Sitä käytetään paitsi lemmenyrttinä, myös vauvojen kylpyveteen, jotta nämä nukkuisivat paremmin, hän kertoo.