Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Taivassalon Top Chef – hävikkiviikolla kotitalouden tunneilla kokataan annoksia hävikkiruoasta

7. –  13. syyskuuta vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa, jonka tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja vähentää ruokahävikkiä. Taivassalon yhtenäiskoulussa hävikkiviikolla järjestetään luokkien välinen hävikkiruokakilpailu. Lisäksi valinnaisen kotitalouden opiskelijat osallistuvat Motivan järjestämään hävikki-battleen. Hävikkiruokakilpailussa jokaisen luokan biojätteeseen menevät ruoat punnitaan päivittäin ruokailun päätteeksi. Voittajaksi valikoituu se luokka, jolla menee vähiten ruokaa hävikkiin. Voittajaluokka palkitaan palkinto-oppitunnilla, jolloin tehdään jotain kivaa oman luokan kanssa. Idean osallistumisesta sai Taivassalon yhtenäiskoulun apulaisrehtori ja kotitalouden opettaja Laura Lehtoruusu , ja koulun kaikki opettajat osallistuivat viikon ideoimiseen. – Paikalliset K- ja S-marketit lahjoittavat koululle hävikkiruokakassit, joiden sisällöstä 8- ja 9-luokkalaiset valinnaisen kotitalouden opiskelijat valmistavat kahden ruokalajin ateriat hävikki-battleen. Halutessaan oppilaat voivat myös osallistua Instagram-kuvakisaan, jossa palkitaan näyttävimmät hävikkiannokset. Seitsemännen luokan oppilaatkin osallistuvat projektiin, sillä he kuvaavat valinnaisen kotitalouden oppilaiden ruoka-annoksia osana kuvataiteen opetusta, kertoo Lehtoruusu. Tänä vuonna hävikki-battleen osallistuu yli 8 500 oppilasta yli sadasta koulusta ympäri Suomen. – Varsinaiseen annoskilpailuun koulustamme osallistuu 45 oppilasta, eli kaikki valinnaisen kotitalouden opiskelijat. Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää muun muassa ilmastopäästöjen vähentämisen kannalta, ja oppilaat kokevat tämän tärkeäksi asiaksi, Lehtoruusu painottaa. Hävikkiviikolla keskustellaan siitä, kuinka ruokahävikkiä voi vähentää kotona ja opitaan hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita. Eniten ruokahävikkiä syntyy juuri kotitalouksissa. On arvioitu, että Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120 –  160 miljoonaa kiloa ruokaa.   Maanantaiaamun hävikkiruokakasseista löytyi muun muassa leipää, vihanneksia, banaaneja, kalaa, kananmunia ja einespitsa. Annosten suunnittelu sattumanvaraisista aineksista ei ole helppoa, mutta pienen pohdinnan jälkeen oppilaiden luovuus alkoi päästä valloilleen. Yasmin Sönmez ja Amanda Liimatainen päättivät loihtia aineksista ainakin kala-annoksen. – Kokkaan myös kotona. Meillä on iso perhe, ja on tärkeää huomioida, ettei ruokahävikkiä pääse syntymään, Yasmin pohtii. – Itse tykkään leipoa kotona. Valitsin valinnaisen kotitalouden, koska haluan oppia enemmän ruoanlaitosta, kertoo Amanda. Mineta Vakimaa , Sasha Neverova ja Aaro Niemi valmistavat salaattia, johon tulee leipäkuutioita. Jälkiruoaksi on tiedossa banaania ja sulatettua suklaata. Mineta ja Sasha mainitsevat, ettei heillä synny kotona paljon ruokahävikkiä. – Jos hävikkiruokaa tulee, annamme siitä ainakin osan kotieläimillemme, kertoo Mineta. Ruokahävikkiä voi välttää ennakoimalla kulutus ja säilyttämällä ruoka oikein. Nelihenkinen perhe heittää vuodessa ruokaa pois noin 500 euron arvosta. Hävikkihaaste opettaa oppilaita hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien.