Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokamuistoja 70-luvulta: nakki-perunasoselaatikko

Vapriikin Ruokatiistai -näyttelyyn on kerätty ruokaohjeiden lisäksi museovieraiden henkilökohtaisia ruokamuistoja 70-luvulta. – Meillä ei ollut karkkipäivää, kun karkkeihin ollut mitään rahoja käytettävissä. Hedelmäkarkkiaski saatiin joskus. Meillä ei ollut esimerkiksi banaania, kun se oli liian kallista ja erikoista. Jogurtit oli harvinaista herkkua. Ja jätskiä – niitä käytiin kyttäämässä kaupan pakastealtaista. Omassa lapsuuden perheessäni oli säännölliset ruoka-ajat. Päivällinen syötiin klo 16.30, kun isä oli tullut kotiin. Äiti teki hoitoalan vuorotyötä, mutta siitä huolimatta meillä oli yleensä aina äidin valmistama ruoka. Ani harvoin jouduttiin turvautumaan valmisruokiin, joka tarkoitti nakkeja ja ranskalaisia kaupan pakastealtaasta. Äiti valmisti ihania verilettuja, jotka tarjottiin paistettujen sipulirenkaiden ja puolukoiden kanssa. Veriletut olivat hyviä, mutta piti olla miettimättä mistä aineista ne olikaan valmistettu. Unohtaminen oli myös tarpeen, kun tarjolla oli grillattua kieltä ja muusia. Mausteinen kieli oli ostettu Porin keskustan suuresta ruokakaupasta, jossa oli grillipiste. Samasta kaupasta haettiin joskus perjantaisin grillattu broileri, kun haluttiin oikein herkutella. Ja jälkiruuaksi sai valita leivosvitriinistä haluamansa leivoksen. Oma valintani osui yleensä punssileivokseen, joka oli päältä kirkkaan keltainen ja sisältä löytyi punssilla maustettu luumusydän. Ystäväni perheellä oli tapana lähteä lauantai-iltaisin autoajelulle, jolloin poikettiin paluumatkalla grillin kautta ostamaan höyrymakkarat. Meillä taas oli lauantaisin sauna ja kiukaalle laskettiin foliopussi, jossa oli makkaralenkki. Koulussa paras ruoka oli nakki-perunasoselaatikko. Viimeinen 70-luvun ruokaohje on siis tämä laatikko, jonka ohje on suora lainaus Tiistai-tarjotin -näyttelyssä olleesta Aamulehdestä. Nakkiperunasosevuoka 4 annosta perunasosetta hiutaleista muskottipähkinää rasvaa 10-12 nakkia 10-12 pekoniviipaletta tomaattisosetta Emmental-juustoa Valmista hiutaleista löysä perunasose. Mausta se muskottipähkinällä. Levitä seos voidellun uunivuoan pohjalle. Voitele nakit tomaattisoseella. Kääri jokaisen nakin ympärille pekoniviipale. Lado nakit perunasoseen päälle. Peitä pinta juustoviipaleilla. Kuorruta paistos uunissa 250 asteen lämmössä, kunnes juusto sulaa ja ruskistuu. ” Tarjoile porkkanaraasteen kanssa kuten koulussa aikanaan. Tiina Perähannu-Silvola