Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Paluu 70-luvulle: jäätelösooda

Vapriikin Tiistaitarjotin -näyttely on kattava katsaus 70-luvun ruokakulttuuriin vaurastuvassa Suomessa, jossa kuului Urho Kekkosen ja finnhits -iskelmien ääni. Maaltamuutto kaupunkeihin jatkui koulutuksen ja työpaikkojen houkuttamana. Työpaikkojen myötä perinteinen kotiäitiys väheni. Kodinhoitoon ja ruoanlaittoon jäi vähemmän aikaa työpäivän jälkeen. Arkiruoka piti saada pöytään nopeasti, mutta viikonloppuisin panostettiin enemmän. Työteliästä arkea helpottamaan tuli monenlaista uutta. Ruokapuolen uutuuksia olivat katkaravut, kiinankaali, kirjolohi, maustetut jogurtit, pakastevihannekset ja -broileri sekä talouskyljykset. Leikkeleiden, lihasäilykkeiden ja makkaroiden suosio kasvoi voimakkaasti. Keittiöön ostettiin ensimmäiset pakastimet, kahvinkeittimet ja monitoimikoneet. Marjojen ympärivuotinen käyttö helpottui ja yleistyi pakastimen myötä. Marketit laajensivat valikoimiaan ja niihin asennettiin pakastealtaat ja grillipisteet. Näiden avulla vihannesten, jäätelön, grillatun broilerin ja grillikyljen käyttö kasvoi. Matkailu ja kansainvälistyminen toi uusia herkkuja maailmalta ja ohjeita kokeiltiin innokkaasti myös kotikeittiöissä kuten pizzaa, lämpimiä voileipiä, fondueta, savariinia ja Janssonin kiusausta. Ruuan terveellisyyteen ja erityisesti kalan ja kasvisten syöntiin alettiin kiinnittää huomiota kotona, työpaikkaruokaloissa ja kouluruokailuissa. Varsinainen 70-luvun hittiruoka oli munakasrulla, joka oli arkiruokaa, mutta sitä sopi tarjota myös vieraille. Täytteeseen valittiin kinkkusuikaleita, nakkeja, pakastevihanneksia tai edelliseltä päivältä ylijäänyttä ruoka. Ystävien kutsuminen kotiin kuului myös 70-luvun moderniin aikaan. Tässä kuitenkin ohje 70-luvun jälkiruokaherkkuun, jota äitini valmisti erityisesti kesäisin. Tämä ohje on suora lainaus Vapriikin näyttelyssä olleesta Aamulehdestä.   Kahvisooda 4 dl voimakasta kahvijuomaa sokeria 2 dl vaniljajäätelöä 2 pulloa sitruunasoodaa   Mausta kahvijuoma sokerilla, ei kovin makeaksi. Jäähdytä se kylmäksi. Kaada kahvi korkeisiin laseihin. Pane jokaiseen nokare vaniljajäätelöä. Kaada päälle kylmä sitruunasooda lusikalla sekoittaen. Varusta annokset pilleillä ja pitkävartisilla lusikoilla. Kokeilin tätä ohjetta myös suklaajäätelöllä ja appelsiinilimpparilla. Hyvää oli sekin. Tiistaitarjotin –  ruokamatka 70-luvulle -näyttely on avoinna 31.1.2021 asti Vapriikissa. Tiina Perähannu-Silvola