Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Paluu 70-luvulle: juusto-jauhelihakääryleet

Tampereella Vapriikissa avautui 2.6.2020 näyttely Tiistaitarjotin – ruokamatka 70-luvulle. Näyttely perustuu Tiistaitarjotin ruoka-artikkelisarjaan, jota julkaistiin säännöllisesti Aamulehdessä vuosina 1974–1978. Lehdessä pääosassa olivat värikkäät ruokakuvat ja konstailemattomat ruokaohjeet. Näyttävät valokuvat olivat lehden ainoat värikuvat. Valokuvat ovat läänintaiteilija, valokuvaaja Juhani Riekkolan ottamat. Ruokaohjeet ovat kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan käsialaa. Tiistaitarjotin noudatti yksinkertaista ideologiaa: Suunnittele tarkkaan. Hanki harkiten. Valmista viisaasti. Periaatteena oli, että valmistusaineiden tuli olla helposti ostettavissa, jokaisen piti pystyä kokkaamaan annokset ja ruuan piti olla edullista ja terveellistä. Ruoka-aineiden monipuolinen hyödyntäminen oli tärkeää vaurastuvassa Suomessa, joten ylijäämä sienikastikkeesta käytettiin seuraavan päivän munakasrullan täytteenä. Marketit yleistyivät ja niiden valikoima kasvoi. Uutuuksia olivat muun muassa paprika, kiinankaali, pakastebroileri, kirjolohi. Kotitalouksissa tarvittiin tietoa, neuvoja ja vinkkejä ruokaohjeiden lisäksi. Hyvinvoinnin edistämisestä tuli tärkeä teema. Säästäväisyys esti ylensyömisen ja kananmunan kulutuksen lisääntyminen 70-luvulla johti kolesterolikeskustelun kautta kulutuksen laskuun vuosikymmenen loppupuolella. Tiistaitarjotin- ruokamatka 70-luvulle -näyttely on avoinna 31.1.2021 asti Vapriikissa. Tämä ohje on suora kopio näyttelyssä olleesta Aamulehdestä. ” Juusto-jauhelihakääryleet 500 g jauhelihaa 1 dl korppujauhoja 2 dl lihalientä 1 kananmuna Suolaa Valkopippuria Paprikaa Valkosipulisuolaa Täytteeksi voimakasmakuista juustoa, esimerkiksi tahkojuustoa, paistamiseen rasvaa. Valmista mureketaikina tavalliseen tapaan. Vaihteeksi voit käyttää nesteeksi lihalientä. Muista, että siitäkin tulee suolaa taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja notkeaksi. Leikkaa juusto paksuiksi tangoiksi. Levitä taikina kevyesti öljytylle työlaudalle suorakaiteen muotoiseksi, noin sentin vahvuiseksi levyksi. Jaa levy osiin sen mukaan minkä kokoisia kääryleitä haluat. Pane jokaiselle osalle juustotanko, kääri rullaksi. Paista pannussa tavalliseen tapaan. Pane kääryleet ruskistamisen jälkeen pannuun tai vuokaan, lisää hiukan pannun huuhdelientä ja kermaa. Hauduta hetki.” Tarjoile kääryleet riisin kera. Säästö-Kulman tarjous 26.11.1974 oli 1 kg riisipussi hintaan 3.75 markkaa. Tiina Perähannu-Silvola