Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Puhtaus tärkeintä säilömisessä

Kurkkujen säilömisessä tärkeintä on se, että materiaali on hyvää. – Puhdas kurkku ja puhtaat purkit, se on se tärkein vinkki, toteaa Askaisten marttojen puheenjohtaja Irmeli Veräjänkorva. Nykyaikana ei purkkeja enää kuumenneta uunissa, vaan huolellinen pesu käsin tai astianpesukoneessa on riittävää. Askaisten martat tietävät mistä puhuvat, sillä he ovat jo vuosia valmistaneet kurkkusäilykkeitä elokuisilla Kurkkumarkkinoilla myytäväksi. Niin tehtiin nytkin huomisia markkinoita varten. Edellisellä viikolla pidettiin pitkä talkoopäivä Pakanpirtillä. Aamukymmeneltä aloitettiin kurkkujen pesulla ja iltaan mennessä oli 130 kiloa kurkkua jalostunut purkkeihin viipaleina ja salaattina. Viipalekurkkujen ohjeena käytettiin Hillox-kurkkusäilötteen ohjetta, ja kurkkusalaattia tehtiin aikanaan kurkkukirjatoimikunnan Kurkkuherkkuja Askaisista -kirjassa julkaistun Paras kurkkusalaatti -ohjeen mukaan.     Osa viipalekurkuista sai mausteekseen valkosipulia. – Joskus teimme enemmänkin erilaisia laatuja, mutta todettiin sitten että se on turhaa, toteaa Tuire Engblom. Martat ovat kokeilleet muun muassa kurkkukakkuja ja -marmeladia, joita on markkinoillakin maistatettu. Nyt on palattu perusohjeisiin, ja ilmeisen hyvä niin, sillä viimeksikin myytävä loppui kesken. Kotonaan kukin martta sitten tuunaakin omaan käyttöön ohjeita makunsa mukaan. Suvi Veräjänkorva kertoo jättävänsä Hillox-ohjeesta piparjuuren pois ja lisäävänsä hunajaa toisenlaista makeutta antamaan. Viiden kilon kurkkuannokseen noin 250 grammaa. – Meillä tykätään makeammista kurkuista. Lopputulos on silti aina vähän erilainen, sillä hunajahan ei aina ole samanmakuista, vaan jokin on makeampaa kuin toinen. Vaihtelun vuoksi hän käyttää joskus myös muita säilötteitä. – Pienellä tuunaamisella vaihtelua saa myös käyttämällä mausteena tuoreyrttejä. Esimerkiksi rakuuna sopii kurkun kanssa hyvin.     Martoilta voi ottaa oppia myös säilömistalkoiden järjestämisessä. Alkuun jokainen teki markkinasäilykkeitä kotonaan. Jossain vaiheessa tehtiin pareittain ja nyt, kun Pakanpirtti on saatu yhdistysten käyttöön, on kurkut pistetty purkkeihin talkoilla. Tällä kertaa oli toistakymmentä marttaa. Kun toimittaja pohtii, että onko käytössä viipalointikone, kun kurkkuja sentään on käsiteltävänä yli sata kiloa, martat nauravat ja näyttävät käsiään. – Nämä ovat meidän koneet, tänä vuonna kaikki on käsin viipaloitu. Ja hauskaa oli, on ihana tehdä porukassa, kuuluu monesta suusta. Salaattikurkut kuitenkin raastettiin koneella. Alla salaatin ohje, josta Irmeli Veräjänkorva vinkkaa, että se kyllä säilyy kauemmin kuin ohjeessa luvataan, vuodenkin päivät ihan hyvänä. – Vettä siihen ei käytetä ollenkaan, kaikki vesi tulee kurkusta, hän huomauttaa.   Paras kurkkusalaatti 3 kg avomaan kurkkuja Liemi: 700 g sokeria 4 dl etikkaa 1 rkl sinapinsiemeniä 0,5 dl merisuolaa 0,5 kg sipulia 1 dl tilliä silputtuna Kurkut raastetaan ohuiksi suikaleiksi. Sipulit hienonnetaan. Sokerista, etikasta ja suolasta kiehautetaan liemi. Lisätään sipulit ja annetaan kiehua 2–3 min. Lisätään sinapinsiemenet. Kurkkuihin sekoitetaan tillisilppu. Liemi kaadetaan kurkkujen päälle ja purkitetaan heti pieniin purkkeihin. Säilytetään kylmässä, säilyy 2–3 kuukautta. Sopii tarjottavaksi esimerkiksi liharuokien lisäkkeenä. Salaatilla voi maustaa myös kermaviilin helpoksi tuoresalaatinkastikkeeksi.