Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Perunan vaalearengasmädästä ilmoitettava Ruokavirastoon

Perunan vaalearengasmätä voi piilotella oireettomana. Vaalearengasmätä on erittäin herkästi tarttuva bakteeritauti, jota aiheuttaa Clavibacter michinganensis -niminen proteobakteeri. Perunalla tauti tuottaa satotappioita ja se voi aiheuttaa kasvukauden lopulla varsien lakastumista. Bakteeri leviää herkästi kosketuksen välityksellä. Se voi levitä huomaamatta saastuneista mukuloista laajalle, koska oireet eivät aluksi ole välttämättä näkyviä. Lisäksi taudin torjunta on todella hankalaa. Vaalearengasmätä on määritelty karanteenituhoojaksi, jota ei saa päästää leviämään perunantuotantoon. Sen havainnoista tai epäilyttävistä oireista tulee ilmoittaa Ruokavirastoon. Mukuloissa tauti voidaan havaita paljain silmin, kun mukula halkaistaan. Halkaistussa mukulassa oireet voivat näkyä vaalean keltaisena tai tumman ruskeana mätärenkaana mukulan ulkolaidoilla. Toisinaan myös halkaistusta mukulasta erittyy puristettaessa vaaleaa bakteerilimaa. Tauti voi olla oireeton lievissä saastunnoissa. Sertifioimattoman siemenperunan käyttö aiheuttaa suuren riskin saada vaalearengasmätä. Parhain tapa torjua vaalearengasmätää on tartuntojen ennaltaehkäisy. Varmin tapa ennaltaehkäistä vaalearengasmätää on käyttää perunankasvatuksessa suomalaista sertifioitua siemenperunaa.