Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Paris – Brest – Paris

Vuonna 1891 Pierre Giffard suunnitteli pyörämatkan Ranskan pääkaupungista Pariisista maan läntisimpään kolkkaan Brestiin. Alkujaan matka ajettiin yksisuuntaisena. Näin syntyi 1230 kilometrin brevetti Paris-Brest-Paris. Brevetti ei ole kilpailu, vaan vapaavauhtinen ajo, jossa perille pitää ajaa määräajassa 80, 84 tai 90 tunnissa. Brevetillä ollaan siis pyörän selässä lähes neljä vuorokautta. Säännöt ovat yksinkertaiset. On tietty aika ajaa matka, kontrolleilla pitää leimata brevet-kirja ja reitiltä ei saa poiketa. Reitti on merkitty nuolilla ja värikoodeilla, mutta kaupungeissa ja kylissä on paljon yleisöä kannustamassa, juhlimassa ja ohjaamassa oikeaan suuntaan. Paris – Brest ajetaan neljän vuoden välein ja sille osallistuu noin 6500 pyöräilijää. Viimeksi brevetti on ajettu elokuussa 2019. Reitin varrella on Maisons-Laffitten kylä, jonka leipomomestari Louis Dourand kehitti vuonna 1910 brevetin kunniaksi polkupyörän rengasta muistuttavan leivonnaisen, tuulihatturenkaan. Leivonnaisen väliin tulee perinteisesti praliinilla maustettua kreemiä, mutta tällä kertaa rengas täytettiin mansikoilla sekä vaniljatuorejuuston ja kermavaahdon seoksella. Jos haastetta riittää 1230 kilometrin brevetillä, niin kyllä sitä on tuulihattutaikinan teossakin. Tuulihattutaikinassa tärkeintä on veden kiehuminen kunnes voi on sulanut. Uunin luukkua ei saa avata ennen kuin loppuvaiheessa, että hattu ei lässähdä. Tuulihattutaikina: 2 dl vettä 100 g voita hyppysellinen suolaa 3 dl vehnäjauhoja 4 kananmunaa 1 keltuainen Mittaa vesi ja voi kattilaan. Kiehauta vettä kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila syrjään. Kaada vehnäjauhot joukkoon ja sekoita puulastalla, kunnes taikinasta muodostuu sileä pallo. Laita taikina kulhoon ja anna jäähtyä pari minuuttia. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sähkövatkaimella vatkaten. Täytä pursotin taikinalla, jossa on noin 2 cm tylla. Laita leivinpaperi pellille ja piirrä siihen noin 20 cm kokoinen ympyrä. Pursota ympyrä piirroksesi mukaan ja toinen ympyrän sisäpuolelle, kolmas päälle jne. kunnes taikina loppuu. Voitele pinta keltuaisella. Paista 200 asteessa 30–35 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen ja leivonnainen tuntuu kevyeltä. Leikkaa jäähtynyt tuulihatturengas kahteen osaan juuri ennen tarjoilua. Lisää haluamasi täytteet ja laita kansi paikalleen. Ripottele pinnalle paahdettuja mantelilastuja ja tomusokeria ja vie tarjolle. Bon courage! Tiina Perähannu-Silvola