Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Stadin ja landen brändit yhteen

Kun Vakka-Suomen Panimo meni konkurssiin keväällä, se oli tappio paitsi yrittäjälle myös koko alueelle. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on ollut sellainen menestystarina, että sen kylkeen olisi toivonut toisenkin. Onneksi Vakka-Suomen Panimon tarina ei tyssännyt vielä tähän. Pelastaja ilmaantui Helsingin suunnasta. Tehtaan tuotantotilat ja tuotebrändit osti Stadin Panimo. Stadissa nähtiin, että landella tehdään hyvää olutta. Osaamista oli, mutta ei riittävästi resursseja lähteä kansainvälisille markkinoille. Stadin Panimokin on pienpanimo, mutta yrityksellä on vahvaa kasvuhalua. Yhtiön toimitusjohtaja Tero Ruusun mukaan stadin ja landen tuotebrändit sopivat hyvin yhteen, kun ne eivät kilpaile keskenään. Vakka-Suomen Panimossa on tehty perinteisiä, saksalaistyylisiä oluita, jotka ovat voittaneet Suomen Paras Olut -kilpailussa 14 palkintoa. Stadin Panimo on napannut samoissa kilpailuissa 33 palkintoa. Kun panimoiden tietotaito yhdistetään, on yhtiöllä hyvät rahkeet ponnistaa kansainvälisille markkinoille. Stadin Panimo tuo myös uutta elinvoimaa Uuteenkaupunkiin. Yhtiö on ottamassa täällä käyttöön liiketoimintamallit, jotka on jo koeteltu Helsingissä. Parin viime kuukauden aikana yhtiö on käynyt neuvotteluja paikallisten hotellien kanssa yhteistyöstä. Suunnitelmissa on panimokierroksia, verkkokauppaa ja baaritoimintaa. Vakka-Suomi on alkanut kiinnostaa Helsingin yrityskenttää selvästi muutenkin. Myös uusimmat ravintolayrittäjät alueelle ovat tulleet pääkaupunkiseudulta. Tulijoilla on taustallaan kansainvälistäkin kokemusta ja he tuovat tullessaan Vakka-Suomeen myös alan huipputrendit. Matkailijat saavat täällä samantasoista sapuskaa kuin Helsingin huippuravintoloissa. Kustavin, Taivassalon ja Uudenkaupungin ravintolat ovat tasoltaan jo sitä luokkaa, ettei vastaavaa tarjontaa löydy heti maakuntarajan toiselta puolelta. Aurajokirannassakin keittiömestarit saavat panna parastaan. Jos pääkaupunkiseudulta tänne lähteneet myös menestyvät, he vetävät perässään uusia yrittäjiä. Kun Helsingistä lähdetään etsimään uutta jalansijaa, ei sitä Turusta tai Tampereelta haeta. Helsingistä katsottuna Vakka-Suomi on jo sijaintinsa vuoksi kiinnostava alue. Lisäksi alue on jo nyt merenkulun ja teollisuusviennin ansiosta luontevasti kansainvälistynyt.