Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Kiehtova alkulintu kaipaa pesimärauhaa

Kaakkuri on leimallisesti Järvi-Suomen lintu, joten sen pesintä Vakka-Suomessa on harvinaista. Vuoteen 2010 ulottuneessa lintuatlastutkimuksessa lajin pesintä varmistettiin kuitenkin Laitilassa. Muuttoaikoina kaakkureita liikkuu Vakka-Suomen merialueilla ja leutoina vuosina niitä voi nähdä läpi talven kuten tänä vuonna. Kuikkalintuihin kuuluva kaakkuri poikkeaa pesimistavoiltaan täydellisesti kuikasta, joka pesii ruoka-aittansa, järven äärellä. Kaakkuri sen sijaan piilottaa pesänsä suolammelle, jolla ei juuri ole kalaa poikasille. Niinpä emojen pitää tehdä pitkiäkin kalastusmatkoja suuremmille järville poikasille ruokaa hankkiakseen. Kuikka on pystynyt melko hyvin sopeutumaan mökkiasutukseen, mutta alkukantaisena lintuna pidetty kaakkuri ei kestä häirintää pesimälammellaan. Pesää uhkaavat monet vaarat, jos emo hätistetään pois. Kaakkurin pesintöjä on edistetty rakentamalla lauttoja, joilla pesät ovat paremmassa turvassa kuin suomättäällä. Kaakkurin maksimipoikasmäärä on kaksi. Kun nuoret linnut ovat kasvaneet lentokykyisiksi, seuraa niiden elämän ensimmäinen nousustartti. Se on tarkkaa hommaa, sillä kaakkuri vaatii koko lammen mittaisen kiitoradan. Markku Paakkinen