Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Vuosnaisten Meriaseman yrittäjät päätyivät yrittäjiksi onnellisen sattuman kautta

Vuosnaisten Meriaseman yrittäjät Mika ja Anne Porrassalmi viettivät 29. kesäkuuta yrittäjätaipaleensa kymmenenvuotisjuhlavuotta. Kummallakaan ei ole aiempaa yrittäjätaustaa, ja idea ryhtyä yrittäjiksi oli suurelta osin sattuman kauppaa. – Kymmenen vuotta sitten Mikan työpaikalla oli meneillään YT-neuvottelut, ja itse olin hoitovapaalla. Kun Mika löysi netistä Meriaseman myynti-ilmoituksen, kiinnostuimme paikasta heti, mutta ajattelimme, ettemme voisi tehdä kauppoja silloisessa elämäntilanteessamme, Anne Porrassalmi muistelee. Kun myynti-ilmoitus oli lojunut keittiön pöydällä kolme kuukautta, kiusaus kävi ylivoimaiseksi, ja Porrassalmet ottivat yhteyttä myyjään. Persoonallinen ja monipuolinen Meriasema rupesi kiinnostamaan pariskuntaa yhä enemmän, kun he kävivät tutustumassa siihen vapun jälkeen vuonna 2010. Sen jälkeen kaikki kävi nopeasti. Rahoitus järjestyi, ja pariskunta aloitti juhannuksen jälkeen uuden elämän yrittäjinä. Alussa Porrassalmet työllistivät neljä työntekijää. Nyt palkkalistoilla on jo 12 henkeä, ja viime vuonna Vuosnaisten Meriasema palkittiin Kustavin vuoden yrityksenä.   Vaikka Porrassalmilla ei ole yrittäjätaustaa ennen Vuosnaisten Meriasemaa, kummallakin on vankka kokemus ravintola-alalta. Ennen yrittäjyyttä kumpikin toimi vuosia ravintolan esimiehinä. Ensimmäisenä yrittäjyysvuonna pariskunta teki yhä silloin tällöin keikkatöitä ravintoloissa, mutta sittemmin yritys on vienyt mukanaan niin täydellisesti, ettei keikkahommiin enää ole aikaa. Porrassalmet ovat kotoisin Espoosta ja asuvat yhä vakituisesti Espoossa. Vuosnaisten Meriasema kutsuu yrittäjiä joka vuosi maalis-huhtikuun vaihteessa, ja ainakin toisen yrittäjän on oltava paikalla aina marraskuulle saakka. – Nuorimman lapsen koulun vuoksi toisen meistä on oltava kouluaikoihin Espoossa. Vanhemmat lapset ovat olleet meillä kesätöissä autellen salin puolella ja keittiössäkin, Mika Porrassalmi kertoo.   Vuosnaisten Meriasema tarjoaa vieraille majoitusta mökeissä tai majatalorakennuksessa. Vierasvenepaikkoja on 30 ja vakiopaikkoja 30. Lisäksi Meriasemalla on kahvila, ravintola ja leipomo. Lähes kaikki kahvilan ja ravintolan leipomuksista on omasta leipomosta. Ravintolan puolella suositaan muitakin paikallisia tuotteita. – Voisi sanoa, että ravintolan kala-annosten ainekset kannetaan lähes suoraan merestä pöytään. Myös suuri osa vihanneksista on paikallista tuotantoa. Muutenkin suosimme keittiön puolella itse tehtyä, emmekä kaada annoksiin aineksia purkeista ja pusseista, kertoo keittiömestarina pitkän uran tehnyt Mika Porrassalmi. Ravintola on vetänyt puoleensa myös ruokamatkailijoita. – Eräs pariskunta ajeli tänne Seinäjoelta saakka ihan vain syömään, Anne Porrassalmi hymyilee.   Normaalikesinä Vuosnaisten Meriasemalla käy paljon turisteja muun muassa Saksasta, Espanjasta, Virosta ja Venäjältä. Poikkeuksellisen kesän vuoksi ulkomaisia turisteja ei tänä vuonna juurikaan nähdä. Kotimaanmatkailu on sen sijaan lisääntynyt huimasti, ja kesäkuu oli Meriasemalla erittäin vilkasta aikaa. Yrittäjien työpäivä alkaa jo aamukuudelta ja voi kestää iltakymmeneen saakka. Työpäivä täyttyy monipuolisesti kaikista Meriaseman töistä, kuten tavaran tilauksista, kuormien purusta ja lounaan valmistuksesta. – Ainoa työ, mihin en kajoa, on remppahommat. Ne jätän suosiolla muille. Remontin suunnitteluun toki osallistun mielelläni, Anne Porrassalmi nauraa. Kesällä yrittäjäpariskunnalla ei ole aikaa lomailla, vaan lomat vietetään joulu-tammikuun vaihteessa, jonka jälkeen alkaa taas uuden kauden suunnittelu. – Välillä kesän mittaan tulee hetkiä, jolloin väsyttää. Ohjat on silti pidettävä käsissä koko ajan. Olemme kuitenkin tulleet tänne tekemään työtä, jota rakastamme, ja työssä onnistuminen on erittäin palkitsevaa, Porrassalmet toteavat.