Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Pioniloistoa Taivassalossa

Taivassalossa, Pionien Kodissa, vietettiin vuosittaista pioniviikonloppua. Tänä vuonna pioniviikonloppu kesti keskiviikosta sunnuntaihin, jotta mahdollisimman moni pääsisi turvallisesti ihailemaan pioneja. – Vierailijoita on riittänyt hyvin kaikkina päivinä, erityisesti nyt lauantai on ollut älyttömän kiireinen. Sää suosii ja pionien kukinta osui nappiin, kertoo Pionien Kodin Mikko Uusi-Honko . Pioniviikonloppu järjestettiin ensimmäistä kertaa pionipäivän muodossa 10 vuotta sitten. Kiireinen päivä, ja suuri määrä yleisöä sai Uusi-Hongot laajentamaan sen koko viikonlopuksi. – Ensimmäiset pionipäivät olivat erittäin suosittuja. Vuosien varrella olemme kehittäneet viikonlopuksi muutakin oheistoimintaa, sanoo Pionien Kodin emäntä Tuula Uusi-Honko . Viikonloppuna järjestettiin toista vuotta äänestys Suomen kauneimmasta pionista yhteistyössä Suomen Pioniseuran kanssa. – Voittaja oli upea keltainen Bartzella, Tuula hymyilee. Pionien kasvua on lisäksi voinut seurata Youtubesta, Pionilivestä. Livevideolla voi ihailla kuinka pionit kukkivat puutarhan pihapiirissä. Pionilajeja on noin 20-30, ja niistä jalostettuja lajikkeita jopa parituhatta. Suosituimmat pionit viikonlopun aikana ovat kuitenkin perinteisimmät lajit. – Suurin osa hakee tavallisia, perinteisiä, edullisia ja kestäviä pioneja. Jos aikaisempaa kokemusta ei löydy niistä on helppo aloittaa, Mikko toteaa. – Osalle asiakkaista tärkeintä on ulkonäkö, osa lähtee hakemaan tarkempia ja tietynlaisia erikoisuuksia, puutarhan isäntä jatkaa. Kolme tärkeintä sääntöä pionien hoitoon ovat kohopenkin käyttö, valoisan paikan löytäminen, ja se, ettei kukkaa saa istuttaa liian syvälle. Pionien Kodissa viljellään myös muita kesäkukkia, sekä esimerkiksi avomaankurkkua ja yrttejä. – Ihmiset eivät tänä kesänä matkusta ulkomaille, joten heillä on aikaa kaunistaa koti- ja mökkipihoja. Kollegoiden kanssa olemme huomanneet, että tämä vuosi on ehdottomasti syötävien vuosi. Yrtit, kurkut ja kasvikset ovat suosittuja, Mikko Uusihonko lisää.