Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Mynämäen uusi terveyskeskus muuttovalmis joulukuussa

Mynämäen uuden terveyskeskuksen rakennustyöt ovat edenneet aikataulussaan teltan ja sääsuojien alla, sillä kosteudenhallinta on rakennusprojektissa kärkiasioita. – Rungot ja vesikatto on nyt tehty. Pressut ovat julkisivun villoituksen suojana kunnes levytys on tehty ja keskiosassa on vielä teltta, koska monimuotoinen katto on kesken. Rakennustöiden on tarkoitus olla valmiina marraskuun loppuun mennessä ja tällä hetkellä ollaan aikataulussa, kertoo Mynämäen tekninen johtaja Vesa-Matti Eura . Perusturvakuntayhtymä Akselin terveyspalvelujen muutto väistötiloista on joulukuussa ja vuodenvaihteen jälkeen toiminta käynnistyy uudessa rakennuksessa. – Silloin lähtee Kuivelantien puoleinen vuokraparakki pois, ja toinen, jonka kunta omistaa, siirretään näillä tiedoin Laurin koulun remontin väistötilaksi. Se on alunperin rakennettukin kouluparakiksi, mutta ollut täällä hammaslääkärien käytössä.   Uusi terveyskeskus rakentuu peruskorjatun neuvolan viereen, puretun terveyskeskuksen paikalle, mutta niin että pääsisäänkäynti on vastakkaisella puolella kuin vanhassa. Nykyisestä parakkien parkkipaikasta tulee siis uuden terveyskeskuksen pysäköintialue. – Neuvolan sisäänkäynti säilyy kuitenkin nykyisellä paikallaan keskustan puoleisella sivulla, jotta piha saadaan rauhoitettua ja siellä on turvallista liikkua, Eura kertoo. Rakennuksen keskellä olevan pääsisäänkäynnin molemmilla sivuilla on siivet, joista toinen on kaksikerroksinen. Yksikerroksiseen siipeen sijoittuu ensiapu ja lääkärien vastaanotot, kaksikerroksiseen muun muassa hammaslääkärit ja fysioterapia. – Kustannuksissa on haettu säästöä esimerkiksi siinä, että arkkitehtuuri on keskitetty sisääntuloon, jossa on enemmän lasia antamassa rakennukselle ilmettä, ja muu on ihan perustasoa.   Kerrosalaa uudessa rakennuksessa on 2150 neliötä. Se on vähemmän kuin vanhassa terveyskeskuksessa, mutta neliöt käytetään tehokkaammin. Tilat on suunniteltu nykyajan vaatimusten mukaisiksi myös hoitoprosessin ja taustalla tehtävän työn näkökulmasta. – Vanha oli rakennettu useassa vaiheessa, minkä vuoksi pohja oli tehoton, käytäviä ja aulatiloja oli paljon. Vanhassa esimerkiksi lääkärien oli kuljettava papereineen odotusaulan kautta, kun uudessa konsultaatiotila on lääkäreiden vastaanottohuoneiden keskellä ja asiakkaiden odotustila ulkosivuilla. Näin prosessi pysyy taustalla ja asiakas saa olla rauhassa. Suunnittelussa tärkeää oli myös tilojen monikäyttöisyys. Aulan ympärillä olevat siivet ovat toiminnallisesti omia yksiköitään, mikä mahdollistaa sen, että rakennus voidaan tulevaisuudessa tarvittaessa jakaa useille toimijoille. – Tällaista ratkaisua ei olisi vanhassa voinut toteuttaa.   Kokonaan uuden rakennuksen rakentamiseen päädyttiin Mynämäessä toiminnallisten seikkojen lisäksi siksi, että vanhan terveyskeskuksen korjausaste nousi yli 75 prosentin. Eura näkee ratkaisun hyvinkin perusteltuna, kun neliömäärääkin saatiin pudotettua. Urakoitsijana on uusikaupunkilainen Rakennusliike Lehtonen Oy. Kokonaisurakkahinta on noin neljä miljoonaa euroa.           Terveyskeskuksen valmistuminen merkitsee muutakin kuin Akselin muuttoa. Kun nyt Vehmaantien varressa entisessä käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa väistötiloissa olevat Akselin toiminnot muuttavat terveyskeskukseen, muuttaa tilalle tammikuussa Mynämäen kunnanvirasto, joka nyt on Osuuspankin yläkerrassa vuokratiloissa.